Τα πάντα γύρω από τον θηλασμό

Ανακοινώσεις

Κορωναϊός, γέννα και θηλασμός

«Σε λίγες μέρες γεννάω. Το μωρό θα το έχω δίπλα μου; Και θα μπορέσω να θηλάσω;»

Η διαθέσιμη, μέχρι τώρα, βιβλιογραφία είναι περιορισμένη. Οι απόψεις που διατυπώνονται δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Chongqing της Κίνας, σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Maternal and Child Nutrition» -απόψεις που υποστηρίζονται και από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νεογνολογίας και Περιγεννητικής Ιατρικής, δηλώνουν ξεκάθαρα πως εάν η μητέρα κατά τον τοκετό είναι ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική τότε δύναται η μητέρα να είναι στο ίδιο δωμάτιο με το νεογέννητο (rooming-in) και μάλιστα να το θηλάζει απευθείας λαμβάνοντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Στην περίπτωση, όμως, που η μητέρα είναι εξασθενημένη και δε δύναται να φροντίζει το νεογνό, τότε θα πρέπει να αποχωρίζεται από αυτό και το γάλα της να συλλέγεται με θήλαστρο και να χορηγείται με κάθε τρόπο. Τονίζεται, μάλιστα, με έμφαση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει ένθερμα τον μητρικό θηλασμό άμεσα ή τη χορήγηση του μητρικού γάλακτος, σε κάθε περίπτωση, μέσω θηλάστρου.

Ανακοινώσεις

Κορωναϊός και νεογέννητο στο σπίτι

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Απερίγραπτη η χαρά, αλλά και μεγάλη η ανησυχία. Δύο συναισθήματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο, που ο κορωναϊός «παίζει» το δικό του επικίνδυνο παιχνίδι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιμέτωποι, λοιπόν, με αυτή την αόρατη απειλή, και ενώ η επιστροφή στην ομαλότητα σταδιακά επανέρχεται, οι νέοι γονείς είναι λογικό να έχουν ανησυχία. Θα πρέπει, όμως, να μη ξεχνούν πως επιστρέφοντας στο σπίτι με το νεογέννητό τους τα συναισθήματά τους, ο τρόπος διαχείρισης και έκφρασής τους, θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο σε όσα «δέσουν» και ισορροπήσουν την οικογένεια.

Μείνετε ψύχραιμοι και ακολουθήστε απλά και βασικά μέτρα προφύλαξης:

Οι γονείς:

  • Μην επιτρέπετε επισκέψεις ακόμα και αν πρόκειται για τους γονείς σας, ακόμα κι αν εκείνοι τήρησαν όλα τα μέτρα και την καραντίνα
  • Κρατήστε μακριά όσα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχουν βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Ισχύει ό,τι και πριν την γέννα. Δηλ. πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20’’ κάνοντας χρήση και αλκοολούχου διαλύματος (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης). Επίσης, αποφύγετε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο.
  • Πριν θηλάσετε το νεογνό, τηρήστε την σωστή υγιεινή σας. Επιπλέον φροντίστε να έχετε τηρήσει όλα όσα ισχύουν για την υγιεινή των χεριών σας πριν του αλλάξετε πάνα, αν πρόκειται να καθαρίσετε περιοχές όπως μάτια, μύτη και στόμα και γενικά όταν έρχεστε σε άμεση επαφή μαζί του.
  • Καλύψτε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, κι αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κοντά σας καλυφθείτε με το εσωτερικό του αγκώνα. Μην ξεχνάτε να πετάτε άμεσα το χαρτομάντηλο στα απορρίμματα!
  • Σε περίπτωση που ο άλλος γονιός εργάζεται ή βγαίνει για ψώνια πρώτης ανάγκης είναι σημαντικό να ακολουθεί καλός αερισμός, σε εξωτερικό περιβάλλον, στα ρούχα που φοράει έξω από το σπίτι.

Το νεογνό:

Κάθε τι που έρχεται σε επαφή με το στόμα του νεογνού πρέπει να είναι καθαρό και αποστειρωμένο. Είναι πιθανόν να χρησιμοποιείτε π.χ. ψευδοθηλές, οπότε πρέπει να πλυθούν σχολαστικά με νερό και με σαπούνι και στην συνέχεια να αποστειρωθούν όπως ορίζει ο κατασκευαστής τους και μόνο.

Τα ρουχαλάκια του νεογνού να πλένονται σε ξεχωριστή πλύση, σε υψηλή θερμοκρασία με ειδικό βρεφικό απορρυπαντικό. Της πλύσης να ακολουθεί πάντα φυσικό στέγνωμα και σιδέρωμα

Το σπίτι:

  • Αερίστε καλά το σπίτι κάθε μέρα. Τμηματικά κάθε δωμάτιο για να είναι προστατευμένο το μωρό από τυχόν ρεύματα αέρα.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες αλλά και αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και έρχεστε σε συχνή επαφή με αυτά. Η διαδικασία μπορεί να γίνε με κοινό απορρυπαντικό που απολυμαίνει ταυτόχρονα, ενώ ξεχωριστά αν επιθυμείτε ξεχωριστά την απολύμανση μετά την χρήση κοινού απορρυπαντικού τότε αυτή γίνεται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%. Και ο καθαρισμός της τουαλέτας πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Μην ξεχνάτε πως όσα προϊόντα ή αντικείμενα είναι δυνατόν, καλό είναι να καθαρίζονται πριν τα φέρουμε μέσα στο σπίτι
Ανακοινώσεις

9 μύθοι για τον κορωναϊό

ΜΥΘΟΣ: O κορωναϊός δεν μεταδίδεται σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα.
Η αλήθεια είναι ότι, με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, ο κορωναϊός μεταδίδεται παντού στην υφήλιο, ακόμη και σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα, όπως είναι η Ινδία, Αφρικανικές χώρες κτλ.

ΜΥΘΟΣ: Το κρύο και το χιόνι μπορούν να εξουδετερώσουν το νέο κορωναϊό.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τα σωματικά υγρά, αλλά και από μολυσμένες επιφάνειες. Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν μας παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για το χρόνο ζωής του ιού στο περιβάλλον, σε διάφορα υλικά ή κατά πόσο η θερμοκρασία επηρεάζει τον χρόνο επιβίωσής του.

ΜΥΘΟΣ: Το ζεστό μπάνιο μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα.

ΜΥΘΟΣ: Ο κορωναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τσιμπήματα κουνουπιών.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, προς το παρόν, για μετάδοση της νόσου με δήγμα κουνουπιών. Ο νέος κορωναϊός, είναι ένας ιός, που προσβάλει πρωτίστως το αναπνευστικό σύστημα (υπάρχουν και ασθενείς με γαστρεντερικά συμπτώματα) και μεταδίδεται κυρίως από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.

ΜΥΘΟΣ: Η θερμομέτρηση είναι ασφαλής μέθοδος ανίχνευσης των προσβεβλημένων ατόμων από τον ιό.
Η θερμομέτρηση, μπορεί να ανιχνεύσει άτομα με εμπύρετο λοίμωξη, στη φάση του πυρετού και μόνο. Εμπύρετο λοίμωξη δεν κάνουν μόνο άτομα με κορωναϊό, αλλά άτομα με οποιαδήποτε λοίμωξη (πχ. γρίπη H1N1, γρίπη Β, απλό κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα κτλ). Όπως, επίσης άτομα προσβεβλημένα από τον νέο κορωναϊό δεν θα κάνουν απαραίτητα πυρετό! Αν αρκούσε μόνο αυτό, δε θα χρειαζόμασταν τα ειδικά τεστ ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού, όπως επίσης και η διασπορά του ανά την υφήλιο δεν θα ήταν τόσο τρομακτική.

ΜΥΘΟΣ: Η χλωρίνη και τα αλκοολούχα διαλύματα μπορεί να αδρανοποιήσουν τον ιό στο σώμα μας.
Η χλωρίνη ή τα αλκοολούχα διαλύματα μπορεί να είναι εξαιρετικά βλαπτικά για τον άνθρωπο, ειδικά αν έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους του σώματος, π.χ. του στόματος και της μύτης. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα ή και σοβαρή δηλητηρίαση. Επιπλέον, βλάπτουν τη φυσιολογική χλωρίδα του σώματος, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλα παθογόνα να αναπτυχθούν. Τα διαλύματα αυτά μπορεί να απολυμάνουν επιφάνειες και μολυσμένα αντικείμενα.

ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια για τη γρίπη ή τον πνευμονιόκοκκο ή τα αντίστοιχα αντιβιοτικά, μας προστατεύουν από τον COVID-19.
Κανένα από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ή αντίστοιχα αντιβιοτικά, δεν είναι αποτελεσματικά για τον νέο ιό. Η λογική του κάθε εμβολίου είναι να «οδηγεί» τον οργανισμό στο να παράξει ειδικά αντισώματα για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό και μόνο. Με αντίστοιχο τρόπο δρουν και τα φάρμακα, εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό του συγκεκριμένου μικροοργανισμού εντός του οργανισμού μας, παρεμποδίζοντας συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις. Πάραυτα, ελπιδοφόρες μελέτες τόσο για κατασκευή κατάλληλου φαρμάκου όσο και εμβολίου είναι ήδη σε εξέλιξη.

ΜΥΘΟΣ: Ο νέος ιός προσβάλει μόνο ηλικιωμένους.
Άτομα κάθε ηλικίας νοσούν, ανά την υφήλιο, ακόμη παιδιά και νεαροί υγιείς ενήλικες. Δεν υπάρχει ηλικιακός φραγμός, αν και ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο και συχνά έχουν και τραγική κατάληξη. Προσέχουμε όλοι! Πρόκειται για ένα νέο ιό με άγνωστη συμπεριφορά.

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου και οι συχνές ρινοπλύσεις με υπέρτονα διαλύματα να μας προστατέψουν από τον κορωναϊό.
Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ο συχνός καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας με ισότονα ή υπέρτονα διαλύματα, μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα, αλλά όχι να «εμποδίσει» την εκδήλωση της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση σκόρδου.

Tips:
Μένουμε μέσα! Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους!
Ανακόπτουμε την εξάπλωση του νέου κορωναϊού COVID-19!

Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι να υιοθετήσουμε ατομικά μέτρα προστασίας και να μάθουμε να ζούμε με αυτά… Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ενώ αποφεύγουμε να αγγίξουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας με λερωμένα χέρια. Δεν ξεχνάμε την χρήση απολυμαντικού μετά από κάθε πλύση.

Μην ξεχνάτε: Ο κορωναϊός πολλαπλασιάζεται βασικά εντός του ανθρώπινου σώματος.

Ανακοινώσεις

Για να μπορεί κάθε μητέρα να προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο έχει… το μητρικός της γάλα!

H Ameda είναι έμπρακτα δίπλα σας, πάντα!

Αυτές τις ημέρες, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας, να φροντίζουμε εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στους γύρω μας.

Οι μητέρες μπορούν να προσφέρουν και κάτι πολύτιμο… Το μητρικό τους γάλα, την κύρια ασπίδα προστασίας στα μωρά τους. Έτσι, η Ameda Hellas, υπερήφανος υποστηρικτής των μητέρων που θηλάζουν, προσφέρει 25% έκπτωση στην αγορά ή την ενοικίαση θηλάστρου.

Για να μην στερηθεί κανένα μωρό την πολυτιμότερη τροφή της φύσης! Να μη χαθεί ούτε σταγόνα από το μητρικό γάλα!

*Η έκπτωση ισχύει για ένα μήνα.

 

Ανακοινώσεις

Μητρότητα και εργασία από το σπίτι

Μήπως η παραπάνω εικόνα σας θυμίζει την καθημερινότητά σας;

Μήπως δεν έχετε μόνο το μωρό, αλλά είστε μητέρα κι ενός μεγαλύτερου παιδιού;

Η πανδημία του κορωναϊού και η επιβολή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσής του, μας έφερε αντιμέτωπους με μια καινούρια πραγματικότητα: την εργασία εξ αποστάσεως.

Και είναι πολλές οι μητέρες που αυτές τις ημέρες δουλεύουν από το σπίτι και, μεταξύ άλλων, πρέπει να συμφιλιώσουν την μητρότητα και τη φροντίδα των μωρών τους με την εργασία από το σπίτι. Η οργάνωση είναι το παν, αλλά κάποιες φορές δείχνει αδύνατη. Γιατί οι μητέρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα καινούριο εργασιακό καθεστώς και, παράλληλα, να τα βγάλουν πέρα με παιδιά που, ίσως, περιμένουν από εκείνες την ίδια προσοχή καθώς δουλεύουν.

Το «Harvard Business Review Home» δίνει συμβουλές για το πώς να δουλεύετε από το σπίτι, όταν έχετε παιδιά:

 

Ακολουθήστε μια αυστηρή ρουτίνα

Μετά από χρόνια ζωής στο γραφείο, η εργασία εξ αποστάσεως θα σας φανεί εξαιρετικά ευέλικτη. Μπορεί κανείς να πάει στο «γραφείο του» με τις πιτζάμες και οι μαμάδες μπορούν να ταΐσουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης! Όμως, το να μην υπάρχουν καθορισμένα όρια στο χώρα εργασίας μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα και την παραγωγικότητα. Θα πρέπει να τηρείτε ένα σταθερό ωράριο και συνήθειες. Να ξεκινάτε τη δουλειά την ίδια ώρα κάθε μέρα, να φοράτε ρούχα που σαν τονώνουν την αυτοπεποίθηση, να κάνετε διαλείμματα, όπως θα κάνατε εάν βρισκόσασταν στο γραφείο.

 

Δείξτε την αφοσίωσή σας

Είναι αλήθεια πως αυτό που οι συνάδελφοί σας δεν μπορούν να δουν, δεν μπορούν να το εκτιμήσουν. Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, φροντίστε να στέλνετε μικρά, σαφή μηνύματα ότι η δέσμευσή σας και ο επαγγελματισμός σας είναι σταθερά. Μην αμελείτε να τους απαντάτε εγκαίρως στα e-mails τους, δείχνοντάς τους πως είστε παρούσες στον χρόνο που πρέπει. Ορίστε τις ώρες που θα μιλάτε στο τηλέφωνο ή θα πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του μωρού ή των παιδιών γενικότερα που τα κρατά απασχολημένα, ώστε να μη χρειάζεται να διακόπτετε την συνομιλία. Αυτές οι ώρες μπορεί να είναι ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

 

Διαμορφώστε το περιβάλλον εργασίας

Δώστε βάση στο περιβάλλον εργασίας σας και διαμορφώστε το έτσι ώστε να νιώθετε και να φαίνεστε επαγγελματίες, συγκεντρωμένοι, αφοσιωμένοι. Βρείτε, επίσης, έναν τρόπο για να διασφαλίσετε την ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια κρίσιμων τηλεφωνημάτων με συνεργάτες ή πελάτες.

 

«Αναβαθμιστείτε» τεχνολογικά

Η έξυπνη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά σας. Εάν ο εκτυπωτής σας στο σπίτι δεν είναι τόσο γρήγορος όσο αυτός στα γραφεία της εταιρείας, ή στέλνετε μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ όλοι οι άλλοι στο γραφείο επικοινωνούν μέσω Slack, χρειάζεστε… αναβάθμιση. Ζητήτε βοήθεια από τους ΙΤ της εταιρείας ή από τους φίλους σας για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα σας λύσουν τα χέρια.

 

Εξηγήστε στα παιδιά

Τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον κόσμο της εργασίας, δηλαδή τι είναι, τι απαιτεί και τι σημαίνει αυτό. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να ακούσουν ότι «η μαμά δουλεύει αλλά από το σπίτι, και θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί μόνο όταν τελειώσει τη δουλειά της». Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρετε τις αξίες της σκληρής δουλειάς και της υπευθυνότητας, ενώ δείχνετε και την αγάπη σας για τα παιδιά

 

Αν ρωτάτε τι κάνουμε εμείς…

Εμείς, οι εργαζόμενες μητέρες της Ameda, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει η εργασία από το σπίτι με παιδιά, αλλά και με μωρά που θηλάζουν, τώρα που οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού το απαιτούν, ώστε να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Το ξέρουμε το σκηνικό γιατί το ζούμε. Παιδιά που τρέχουν μέσα στο σπίτι, που παίζουν και φωνάζουν δυνατά. Μωρό που κλαίει, πεινάει ή χρειάζεται αλλαγή πάνας και μπάνιο. Τηλέφωνα να χτυπούν, να πρέπει να μιλήσεις, να μιλάς, ενώ παράλληλα αντλείς το γάλα σου. Και  μαγειρεύεις για όλη την οικογένεια, και πλένεις. Δουλεύεις ξανά, γράφεις, σβήνεις, θηλάζεις.. Και ήρθε η ώρα να παίξεις μαζί τους. Να τα φροντίσεις λίγο ακόμα, να τα βάλεις για ύπνο. Κι ενώ νιώθεις ότι τώρα τα πάντα τελείωσαν, κοιτάς γύρω σου και ξέρεις πως δεν είναι αλήθεια…

Εμείς, οι εργαζόμενες μητέρες της Ameda, έχουμε να σας πούμε αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε γιατί είναι σημαντικό… δεν είμαστε τέλειες! Δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα στην εντέλεια, ακόμα κι αν ξεπερνάμε τα όριά μας. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Και, ευτυχώς, κανείς δεν θα σας το ζητήσει αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Οι στιγμές που τα παιδιά κοιμούνται ή βλέπουν ταινία ή περνούν χρόνο με τον μπαμπά τους είναι μία καλή ευκαιρία για να δουλέψετε με ησυχία. Αυτό, τις περισσότερες φορές, σημαίνει ότι ή θα πρέπει να ξενυχτάτε ή να ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί τις περισσότερες φορές. Το ξέρουμε. Και σας καταλαβαίνουμε. Δεν θα είναι για πάντα. Για πάντα, όμως, θα το θυμόσαστε και θα το διηγείστε. Δείτε μόνο τα θετικά!

Είμαστε πάντα εδώ για εσάς!

Ανακοινώσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει

«Η μητέρα με κορωναϊό μπορεί να δώσει το μητρικό της γάλα στο μωρό»

Στις μελέτες που έχουν γίνει έως σήμερα, ο ιός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα γυναικών με κορωναϊό.

Δεχτήκαμε πληθώρα ερωτήσεων για το τι ισχύει, αν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί στο μωρό, αν  μία μητέρα της επιτρέπεται να θηλάσει, αν ο κορωναϊός «περνάει» στο μητρικό γάλα κ.α.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του είναι ξεκάθαρος: «Κάθε μητέρα που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού μπορεί να δώσει το γάλα της στο μωρό της εφόσον εκείνη το επιθυμεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), μια μητέρα με επιβεβαιωμένο κορωναϊό, ή και συμπτωματική, θα πρέπει να λάβει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της. Αυτές οι προφυλάξεις είναι απλές και κατανοητές: πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν πλησιάσει ή αγγίξει το βρέφος και να φοράει προστατευτική μάσκα.

Όταν αντλεί το μητρικό γάλα με αντλία στήθους (θήλαστρο), θα πρέπει να τηρούνται επίσης όλοι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής, δηλαδή να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει την αντλία ή τα μπουκάλια και τα σακουλάκια αποθήκευσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις του κατασκευαστή για τον κατάλληλο καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση. Εάν είναι εφικτό, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα απόλυτα υγιές άτομο που να χορηγεί το αντλημένο μητρικό γάλα στο βρέφος της.

Μία μαμά πρέπει να ενθαρρύνεται να θηλάσει το μωρό της. Ο αποχωρισμός ή η διακοπή του θηλασμού ορίζεται μόνο από την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί την μητέρα και το βρέφος της, δηλαδή από τους κλινικούς ιατρούς, τους ειδικούς πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων και τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας.

Ανακοινώσεις

Μείνετε σπίτι! Θα φροντίσουμε εμείς για ό,τι χρειαστείτε!

Στην «Ανανιάδης Ε.Ε.», αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Ameda στην Ελλάδα, λειτουργούμε πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Έτσι και τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως τηρούμε πιστά και με απόλυτη συνέπεια όλες τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ώστε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της διάδοσης του κορωναϊού (covid-19). Μοναδικός μας στόχος είναι η δική σας ασφάλεια, των πελατών, συνεργατών και εργαζομένων μας.

Στα γραφεία μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους εργασίας, ενώ προβαίνουμε σε καθημερινή εντατική καθαριότητα με ισχυρά απολυμαντικά και αντιβακτηριακά καθαριστικά. Επιπλέον, διανέμουμε αντισηπτικό υγρό και γάντια σε όσους εισέρχονται στα γραφεία μας.
Οι εργαζόμενοί μας τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, με τακτικό πλύσιμο των χεριών και την χρήση αντισηπτικών.

Όμως, σας παροτρύνουμε να μείνετε σπίτι!
Θα φροντίσουμε εμείς για την εξυπηρέτησή σας.

Προτείνουμε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με την εταιρία ή να μας αποστέλλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία, για κάθε σας ανάγκη ή απορία, σχετικά με την ενοικίαση ή την αγορά θηλάστρων ή εξαρτημάτων τους.

Προσφέρουμε τη δυνατότητα παράδοσης του θηλάστρου κατ’ οίκον ή στο μαιευτήριο. Στην πρώτη περίπτωση η παραγγελία σας θα παραδοθεί από εταιρία courier, η οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού (covid-19). Στην δεύτερη περίπτωση, εργαζόμενός μας θα σας παραδώσει το θήλαστρο στο μαιευτήριο φορώντας ειδική μάσκα προστασίας και γάντια, και έπειτα από συνεννόηση με το προσωπικό του μαιευτηρίου.

Προτείνουμε να ανανεώσετε την ενοικίαση του θηλάστρου τηλεφωνικά, ενώ με τον ίδιο τρόπο μπορεί να οριστεί και η επιστροφή του θηλάστρου από τον χώρο σας στον χώρο μας.

Το έμπειρο και εξιδεικευμένο προσωπικό μας είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει σε κάθε σας απορία, να σας εξυπηρετήσει με τον ασφαλέστερο τρόπο και να σας προσφέρει λύσεις σε κάθε σας ανάγκη.

Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η προστασία των πελατών μας και των εργαζομένων μας. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωναϊού (covid-19).

Μείνετε σπίτι! Θα φροντίσουμε εμείς για ό,τι χρειαστείτε!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
email: [email protected]
– Αθήνα: τηλ.: 210 7772021
ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-18.00
– Θεσσαλονίκη: τηλ.: 2310 200467
ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-16.30

Ανακοινώσεις

Συζητώντας και στηρίζοντας τα παιδιά & τους εφήβους για τον Covid-19

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου τύπου κορωναϊού, Covid-19, και ο παγκόσμιος χαρακτήρας που έχει λάβει η μετάδοσή του έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Είναι σημαντικό οι γονείς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων να είναι καλά ενημερωμένοι για το νέο τύπο κορωναϊού, Covid-19, τους κανόνες υγιεινής και προστασίας καθώς και για τις βασικές οδηγίες πρόληψης για την εξάπλωσή του. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιες είναι οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων σε παρόμοιες καταστάσεις και με ποιους τρόπους μπορούν να τους στηρίξουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της οικογένειας.

 

Ενημέρωση από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές:

Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε από επίσημους και έγκυρους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

https://eody.gov.gr,

https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies

και γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε τόσο σχετικά με θέματα πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης.

-Παρακολουθούμε την επικαιροποίηση των στοιχείων στις σχετικές ανακοινώσεις.

– Χρησιμοποιούμε με προσοχή την πληροφόρηση από Μ.Μ.Ε. και διαδίκτυο.

– Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην εκτίθενται συνεχώς σε συζητήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς και να αποφεύγουμε στις συζητήσεις των ενηλίκων στο σπίτι την απόδοση ευθυνών και κατηγοριών σε πρόσωπα και φορείς.

 

Διατήρηση ψύχραιμης στάσης:

-Λειτουργούμε ως πρότυπα τηρώντας τα απαραίτητα και προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης. – Η υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση των ενηλίκων (π.χ. τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και σεβόμαστε τις οδηγίες των ειδικών) συμβάλλει στη διατήρηση αντίστοιχης στάσης και από τα παιδιά.

(Πηγή: Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας: Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμογές (Ε.ΣΧΟ.ΨΥ.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

 Πρόληψη και κανόνες υγιεινής:

– Εξηγούμε στα παιδιά ότι είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης στην καθημερινή υγιεινή και ότι ο κορωναϊός αποτελεί ίσως μια αφορμή για να τα καθιερώσουμε (π.χ. τακτικό και επιμελές πλύσιμο χεριών).

– Σε μικρότερα παιδιά υπενθυμίζουμε τους κανόνες και επισημαίνουμε τη σημασία τους αξιοποιώντας σχέδια, εικόνες, βίντεο κλπ. και χρησιμοποιώντας παιγνιώδεις τρόπους, για να υπενθυμίσουμε την ανάγκη τήρησής τους.

– Συζητούμε με τα παιδιά και αποφασίζουμε κανόνες υγιεινής που πρέπει να υιοθετήσουμε σε σταθερή βάση στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε εξωσχολικές δραστηριότητες που συμμετέχουν.

– Καθοδηγούμε τα παιδιά στο τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που βρίσκονται στο σχολείο και αισθανθούν αδιάθετα και σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθούν.

 

Αυτοφροντίδα:

-Φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να είμαστε σε θέση να φροντίσουμε τα παιδιά μας, μεριμνώντας για την υγεία μας αλλά και για τις δικές μας ψυχολογικές ανάγκες.

-Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο αυτό είναι εφικτό καθημερινές ρουτίνες που μας χαλαρώνουν (π.χ. διάβασμα, μουσική, κλπ) και παράλληλα φροντίζουμε τον ύπνο και τη διατροφή μας.

-Η επικοινωνία με άλλα πρόσωπα στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό μας περιβάλλον αποτελεί συνήθως πηγή στήριξης και συμβάλλει στο να αισθανόμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι και ασφαλείς.

-Αναζητούμε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας σε περίπτωση που έχουμε ανάγκη.

 

Έκθεση σε M.M.E.:

-Περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών στα Μ.Μ.Ε. (δημοσιεύματα, εικόνες, σχόλια), καθώς και στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.

-Συζητούμε με τα παιδιά για πληροφορίες που έχουν δει στα Μ.Μ.Ε. και τους έχουν προβληματίσει, ανησυχήσει, παρέχοντας έγκυρη πληροφόρηση.

-Παρατηρούμε τυχόν υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με το συγκεκριμένο θέμα και ελέγχουμε τον χρόνο που αφιερώνουν γι’ αυτό στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Αποφυγή απόδοσης ευθυνών/κατηγοριών:

– Αποφεύγουμε τη γενικότερη απόδοση κατηγοριών και ευθυνών σε φορείς και πρόσωπα, για να μη μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας.

– Αν ένα παιδί έχει νοσήσει, χρειάζεται προσοχή να μην ενοχοποιηθεί το ίδιο για τυχόν μετάδοση του ιού.

– Σε περίπτωση απόδοσης ευθυνών σε κάποιο παιδί ή ενήλικα που νόσησε, εξηγούμε γιατί δεν ευθύνεται ο ίδιος για την ασθένεια.

– Μεριμνούμε για την αποφυγή στιγματισμού άλλων παιδιών/προσώπων που έχουν νοσήσει, έχουν ταξιδέψει ή κατάγονται από άλλες χώρες ανάλογα με τα κρούσματα του ιού.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ :

Στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Παρέχουμε απλές, περιεκτικές και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον κορωναϊό. Απαντούμε μόνο στις ερωτήσεις που τίθενται από τα παιδιά. Ελέγχουμε αν έχουν γίνει κατανοητές οι λέξεις ή οι έννοιες που έχουν αναφερθεί.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας

Παρέχουμε εξηγήσεις με απλά λόγια χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Απαντούμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια στις ερωτήσεις των παιδιών όσες φορές και αν χρειαστεί χωρίς να παρέχουμε ψευδείς καθησυχασμούς. Διαψεύδουμε φήμες και μύθους και βοηθούμε να ξεχωρίσουν αυτό που συμβαίνει από αυτό που φαντάζονται ή φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί. Χρησιμοποιούμε κατάλληλους όρους στο πλαίσιο των οδηγιών από τους επίσημους φορείς υγείας.

Σε εφήβους

Μεταδίδουμε υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση απευθείας στους εφήβους είτε τους βοηθούμε να αναζητήσουν οι ίδιοι αξιόπιστες και επιστημονικά έγκυρες πηγές πληροφόρησης. Οι υπερβολές και οι ανακρίβειες χρειάζεται να εντοπίζονται και να αποσαφηνίζονται. Οι έφηβοι θέλουν ειλικρινή, σαφή, έγκυρη και πρόσφατη πληροφόρηση. Συζητούμε με τους εφήβους σχετικά με τον ρόλο των Μ.Μ.Ε. και συμβάλλουμε να αναπτύξουν κριτική στάση απέναντι στα γεγονότα.

Έκφραση συναισθημάτων και συναισθηματική στήριξη

Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ότι μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν δυσάρεστα συναισθήματα (ανησυχία, φόβο, θυμό, ενοχή). Εξηγούμε στα παιδιά ότι στην παρούσα κατάσταση δύσκολα συναισθήματα (όπως θυμός, φόβος, θλίψη) είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά. Διευκολύνουμε το μοίρασμα των συναισθημάτων και της ανησυχίας των παιδιών, καθώς βοηθά στο να μη μεγεθύνονται παράλογοι και υπέρμετροι φόβοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι σκόπιμο τυχόν παράλογες ανησυχίες να τεθούν σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

Εμπλοκή σε δραστηριότητες που δημιουργούν συναισθηματική αποφόρτιση

Ενθαρρύνουμε την εμπλοκή των παιδιών σε ευχάριστες δραστηριότητες που συνήθως κάνουμε στην οικογένεια και μας χαλαρώνουν στο σπίτι. Βρίσκουμε χρόνο για να διατηρήσουμε κάποιες βασικές συνήθειες που κάνουν εμάς και την οικογένειά μας να αισθανόμαστε καλύτερα και μας αποφορτίζουν συναισθηματικά (π.χ. διάβασμα, παρακολούθηση ταινιών, παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες, μουσική, έκφραση μέσα από την τέχνη κλπ). Ενθαρρύνουμε την έκφραση των παιδιών μικρότερης ηλικίας μέσω του παιχνιδιού. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των παιδιών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (πχ. εκπαιδευτικά παιχνίδια). Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά φροντίζουμε να εμπλακούν σε μια χαλαρή, ήρεμη δραστηριότητα πριν από τον ύπνο.

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κάνουμε μαζί με τα παιδιά δραστηριότητες που μας αρέσουν και μας βοηθούν να αισθανθούμε καλά, όλοι μαζί, ως οικογένεια. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στο να αισθάνονται τα παιδιά πιο ήρεμα και ασφαλή.

(Πηγή: Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας: Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμογές (Ε.ΣΧΟ.ΨΥ.) του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ανακοινώσεις

Είναι ασφαλές για μία μητέρα να συνεχίσει να θηλάζει, εφόσον είναι μολυσμένη με κορωνοϊό;

Όλες οι μητέρες σε περιοχές που έχουν πληγεί και βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσουν νωρίς την ιατρική περίθαλψη και να ακολουθήσουν τις οδηγίες ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη του θηλασμού, η μητέρα μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Για συμπτωματικές μητέρες η συνέχεια του θηλασμού, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας όταν πλησιάζει το παιδί (συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής), το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με το παιδί (συμπεριλαμβανομένης και της σίτισης) και τον καθαρισμό / απολύμανση μολυσμένων επιφανειών – περιπτώσεις όπου κάποιος με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19 αλληλεπιδρά με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Εάν μια μητέρα είναι πάρα πολύ άρρωστη, θα πρέπει να ενθαρρύνεται και να προσφέρει το γάλα χορηγώντας το  στο παιδί μέσω ενός καθαρού κυπέλλου ή / και κουταλιού – όλα ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους πρόληψης των λοιμώξεων.

Πηγή: unicef.org

Ανακοινώσεις

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες να περάσουν τον κορωνοϊό σε αγέννητα παιδιά;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν ο ιός μεταδίδεται από μητέρα στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στο μωρό. Αυτή τη στιγμή διερευνάται.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατευθούν από την έκθεση στον ιό και να αναζητήσουν νωρίς την ιατρική περίθαλψη, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.

Πηγή: unicef.org