- Καλύτερη ανάπτυξη και υγεία για το μωρό σου
- Καλύτερη υγεία για σένα
- Προτερήματα του θηλασμού
- Κάνοντας την αρχή
- Δυσκολίες θηλασμού
- Ανατομία του γυναικείου στήθους
- Παραγωγή γάλακτος
- Εξάσκηση στο θηλασμό
- Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Προετοιμασία του στήθους
- Επίπεδες και εισέχουσες θηλές
- Μετά την γέννηση
- Πρόωρα Μωρά
O θηλασμός είναι ότι καλύτερο για το μωρό σας. Το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό σας από αρρώστιες. Μέσω του θηλασμού εσείς και το μωρό σας αναπτύσσετε μια πολύ βαθιά σχέση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο θηλασμός δίνει στο παιδί σας το καλύτερο ξεκίνημα για την ζωή, προστατεύει από αρρώστιες, μειώνει το κόστος του συστήματος υγείας, προστατεύει το περιβάλλον μας, δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μειώνει την καθημερινή ποσότητα της εργασίας και μακροπρόθεσμα δίνει σε εσάς και στο μωρό σας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περνάτε μαζί.
Παρόλα αυτά ο θηλασμός είναι μια διαδικασία, η οποία μαθαίνεται, κάτι που σημαίνει ότι μητέρα και παιδί πρέπει να εξασκηθούν. Αυτό απαιτεί γνώση, χρόνο και υπομονή από την αρχή. Με αυτόν τον οδηγό η AMEDA θέλει να εμβαθύνετε στον κόσμο του θηλασμού.
Διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό θα βρείτε πολλές πληροφορίες που χρειάζεστε ως γυναίκα που θηλάζει.
Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας για υγιή ανάπτυξη
Εκτεταμένη έρευνα έδειξε ότι ο θηλασμός είναι υγιέστερος από το να σιτίζεται το μωρό σας με συμπλήρωμα γάλακτος. Το μητρικό γάλα περιέχει πολλές ουσίες, οι οποίες λειτουργούν δραστικά εναντίον των μολύνσεων. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού χρειάζεται 2 χρόνια για να τελειοποιηθεί. Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο από διάφορες αρρώστιες, όπως φλεγμονή στον μέσω ους, μολύνσεις του αναπνευστικού και ουρικού συστήματος, αλλεργίες, ξαφνικό σύνδρομο βρεφικού θανάτου (SID), διάρροια, δυνατή δερματίτιδα, διαβήτη, βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα, αρρώστια Crohn’s (φλεγμονή στο έντερο), κλπ.Οι αλλεργίες στα βρέφη είναι σε έξαρση. Εάν ένα μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά την διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής του, ο κίνδυνος για αλλεργία μειώνεται μέχρι και 50%. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του μωρού να υποφέρει από παχυσαρκία στην μετέπειτα ζωή του. Όλο και περισσότερα μωρά είναι αλλεργικά στο τεχνητό συμπλήρωμα γάλακτος.
Το μητρικό γάλα είναι ευκολοχώνευτο και δυναμώνει το πεπτικό σύστημα του μωρού. Ρουφώντας το στήθος ωφελείται η ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής του στόματος προφυλάσσοντας έτσι από ατελή διαμόρφωση δοντιών ή σιαγόνων και διευκόλυνση εκμάθησης της γλώσσας.
Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, ευκολοχώνευτο και πάντα στην σωστή θερμοκρασία. Είναι εντελώς δωρεάν. Μελέτες έδειξαν ότι ο θηλασμός εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και προσπάθεια συγκριτικά με το τάισμα που γίνεται με το μπουκάλι, αφού εσείς και το μωρό σας μάθετε σε αυτό. Το μητρικό γάλα περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας για σωστή ανάπτυξη. Ο θηλασμός είναι διασκέδαση και είναι ωφέλιμος για την μητέρα καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης θα επανέλθετε στην αρχική σας σιλουέτα πολύ γρηγορότερα.
Δεν ωφελείται μόνο το μωρό σας από τον θηλασμό. Οι ορμόνες του θηλασμού υποστηρίζουν την επάνοδο της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος, μειώνουν την απώλεια αίματος και τον κίνδυνο μιας μόλυνσης της μήτρας. Οι ορμόνες έχουν ηρεμιστική επίδραση και δυναμώνουν τη σχέση ανάμεσα σε σας και το μωρό σας. Μαθαίνετε να κατανοείτε το μωρό σας γρηγορότερα και καλύτερα.
Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι ο θηλασμός μειώνει το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, στη μήτρα και στις ωοθήκες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης είναι αρκετά χαμηλός. Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης γρηγορότερα.
ΟΦΕΛΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΑ ΜΩΡΑ
Τα τελειόμηνα μωρά που θηλάζουν αντιμετωπίζουν λιγότερο κίνδυνο να :
- Λιγότερες λοιμώξεις αναπνευστικού
- Πνευμονία
- Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
- Άσθμα
- Σύνδρομο ξαφνικού θανάτου νεογνών
- Ωτίτιδα
- Κρυώματα, λοιμώξεις αφτιών και λαιμού
- Νεκρωτική εντεροκολίτιδα
- Κοιλιακές ασθένειες
- Φλεγμονώδης νόσο του εντέρου
- Ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα
- Υψηλός δείκτης μάζας σώματος
- Διαβήτης τύπου 1 και 2
- Λευχαιμία ALL, AML
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ
Τα οφέλη για την υγεία είναι εξαιτίας συγκεκριμένων κυττάρων, αντισωμάτων και ορμονών που υπάρχουν στο ανθρώπινο γάλα αλλά όχι στη φόρμουλα.
ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη, για την υγεία , του θηλασμού υπάρχουν και οικονομικά οφέλη. Μάθετε παρακάτω τα συναρπαστικά οφέλη για την υγεία και φανταστείτε πως μπορούν να επηρεάσουν εσάς και την οικογένεια σας αν αποφασίσετε να θηλάσετε.
ΟΦΕΛΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
Μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν :
- Καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών
- Διαβήτη τύπου 2
- Επιλόχεια κατάθλιψη
ΟΦΕΛΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ
Πρόωρα μωρά που δέχονται τα γάλα της μητέρας τους έχουν πολυάριθμα οφέλη επίσης
Άμεσα οφέλη του θηλασμού περιλαμβάνουν
- Μειωμένο ρυθμό σήψης
- Μειωμένος ρυθμός νεκρωτικής εντεροκολίτιδας
- Λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο
- Βελτιωμένη κλινική ανοχή στη διατροφή
- Επίτευξη πλήρης θρέψης των εντέρων
- Μείωση σοβαρής αμφιβληστροειδοπάθειας
Μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού
- Βελτιωμένα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα
- Μειωμένο μεταβολικό σύνδρομο
- Μειωμένη πίεση του αίματος
- Μειωμένη λιποπρωτεινη χαμηλής πυκνότητας
- Αυξημένος μεταβολισμός λεπτίνης και ινσουλίνης
Κάνοντας την αρχή
Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεται για να ξεκινήσετε με την άντληση. Αν έχετε ένα υγιές μωρό που θηλάζει κανονικά, μπορείτε να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να αρχίσετε να αντλείτε, για να αποθηκεύετε το γάλα σας. Αν έχετε ένα πρόωρο ή άρρωστο μωρό που δεν μπορεί ακόμα να θηλάσει, αρχίστε να αντλείτε αμέσως μετά τη γέννηση του, κατά προτίμηση έξι ώρες μετά το τοκετό.
Η άντληση μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική διαδικασία. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προετοιμαστείτε για επιτυχία.
Αρχικά διαβάστε τις οδηγίες χρησιμοποίησης θηλασμού.
Εν συνεχεία βρείτε ένα ήσυχο και αναπαυτικό μέρος να καθίσετε. Πάρτε κάτι να πιείτε και κάτι να φάτε μαζί σας. Σιγουρευτείτε ότι το θήλαστρο σας είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα ή ότι έχει μπαταρίες. Μετά :
- Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
- Συναρμολογήστε τα εξαρτήματα.
- Τοποθετήστε καλά την χοάνη στο στήθος και σιγουρευτείτε ότι δεν περνά αέρας. Το μέγεθος της κεφαλης είναι σημαντικό.
- Για διπλή άντληση χρησιμοποιήστε ένα εύκολο στη χρήση στηθόδεσμο ή μετακινήστε τα χέρια σας έτσι ώστε να κρατάνε και τις δυο χοάνες ενώ αντλείτε.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΣΑΣ
Πριν τη πρώτη χρήση αποστειρώστε τα διαφράγματα, τις χοάνες, τα μπουκαλάκια αποθήκευσης και τα καπάκια.
ΜΗΝ τοποθετήσετε τα εξαρτήματα σε αποστειρωτές δοχείων ή αποστειρωμένες τσάντες μικροκυμάτων.
ΜΗΝ ΠΛΕΝΕΤΑΙ το σωληνάκι, το καπάκι από το σωληνάκι ή το κινητήρα, (μπορείτε να καθαρίσετε αυτά τα εξαρτήματα με ένα καθαρό πανί αν χρειαστεί)
Οδηγίες για καθημερινό καθάρισμα των διαφραγμάτων, χοανών, βαλβίδων, μπουκαλάκια αποθήκευσης και καπάκια.
1) Μετά από κάθε χρήση ξεπλένεται κάθε εξάρτημα με κρύο, καθαρό νερό
2) Πλένεται με τα χέρια κάθε εξάρτημα με ζεστό, σαπουνισμένο νερό
3) Ξεπλένεται κάθε κομμάτι με ζεστό καθαρό νερό
4) Στεγνώστε κάθε εξάρτημα με στεγνό αέρα
Χρησιμοποιώντας το θήλαστρο σας
1) Συναρμολογήστε τα εξαρτήματα
2) Τοποθετήστε το σωληνάκι στο θήλαστρο και γυριστέ το ελαφρά προς τα δεξιά.
3) Τοποθετήστε την χοάνη στο κέντρο του στήθος για δημιουργήσετε σφράγισμα
4) Γυρίστε το διακόπτη της αναρρόφησης (suction) προς τα δεξιά για να το ενεργοποιήσετε. Τοποθετήστε το στο σημείο όπου νιώθετε την μεγαλύτερη άνεση.
5) Γυρίστε το διακόπτη της ταχύτητας στο τέρμα για να αρχίσει η ροη του γάλακτος.
6) Όταν αρχίσει η ροη του γάλακτος, γυρίστε το διακόπτη της ταχύτητας προς τα αριστερά για να μειώσετε την ταχύτητα και για να βοηθήσετε στη διοχέτευση του γάλακτος. Δοκιμάστε μέχρι τη μέση, προσαρμόστε ανάλογα.
7) Όταν αρχίσει η ροή να επιβραδύνεται η ροη του γάλακτος, ξαναδοκιμάστε. Γυρίστε το διακόπτη της ταχύτητας στο τέρμα και εν συνεχεία μειώστε σταδιακά όταν αρχίσει ξανά η ροη. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται.
8) Γυρίστε το διακόπτη αναρρόφησης (suction) προς τα αριστερά για να απενεργοποιήστε το θήλαστρο.
Αντιμετώπιση Προβλημάτων
Αργή ροη γάλακτος ή χαμηλή αναρρόφηση?
- Αυξήστε την ΕΝΤΑΣΗ(suction)
- Αυξήστε την ΤΑΧΥΤΗΤΑ(speed)
- Ελέγξτε την βαλβίδα, τα διαφράγματα σιλικόνης και το σωληνάκι. Αν κάποιο μέρος σκισμένο, τεντωμένο ή ραγισμένο αντικαταστήστε το. Ανταλλακτικά μπορείτε να βρείτε ξεχωριστά. Επισκεφτείτε το site μας για περισσότερες πληροφορίες.
- Ελέγξτε το μέγεθος της χοάνης.
Νιώθετε άβολα?
- Μειώστε την ΕΝΤΑΣΗ
- Ελέγξτε το μέγεθος της χοάνης.
Πώς να εφαρμόσετε την χοάνη σας
Καλή εφαρμογή
Κατά τη διάρκεια της άντλησης, η θηλή σας κινείται ελευθέρα μέσα στη χοάνη. Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει χώρος γύρω από τη θηλή. Δεν υπάρχει μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω μέσα στο σωλήνα μαζί με τη θηλή.
Πολύ μικρή
Κατά τη διάρκεια της άντλησης, ένα μέρος ή ολόκληρη η θηλή ακουμπήσει στις πλευρές του σωλήνα.
Πολύ μεγάλη
Κατά τη διάρκεια της άντλησης, υπάρχει περισσότερη θηλαία άλω μέσα στη χοάνη μαζί με τη θηλή σου. Η θηλαία άλω μπορεί να ακουμπά και αυτή στα τοιχώματα του σωλήνα της χοάνης.
1.Προετοιμασια του θηλάστρου
Αρχικά διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του θηλάστρου σας. Πάντα να πλένεται καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Συναρμολογήστε τα εξαρτήματα. Συνδέστε τα με το θήλαστρο. Επικεντρώστε τις χοάνες στις θηλές σας. Πιέστε ελαφρά τις χοάνες στο στήθος σας για να δημιουργήσετε ένα αεροστεγές περιβάλλον. Αν χρησιμοποιείται εξαρτήματα για διπλή άντληση ,δείτε τις φωτογραφίες για διπλή άντληση με ένα χέρι. Κρατώντας τις κεφαλες με αυτό το τρόπο, θα έχετε ένα ελεύθερο χέρι για να αρχίσετε να θηλάζεται (αν θέλετε μονή άντληση απλά κλείστε την μια από τις δυο εσοχές στο σωληνάκι όπως ενδείκνυται στις οδηγίες χρήσεως.
- Ενεργοποιήστε το θήλαστρο
Ameda Purely Yours / Lactaline™ – Γυρίστε το διακόπτη της έντασης (suction) προς τα δεξιά για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή.
Ameda Elite™ Γυρίστε το διακόπτη της έντασης(vacuum) προς τα δεξιά για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή.
Ameda Platinum Πιέστε τον διακόπτη ισχύος.
- Προσαρμόστε τους διακόπτες για μεγαλύτερη άνεση και ροη γάλακτος.
Ρυθμίστε την αναρρόφηση/κενό (suction/vacuum) για άνεση.
Ρυθμίστε την αναρρόφηση/κενό στη μεγαλύτερη ένταση όπου νιώθετε άνετα και όχι παραπάνω. Μεγαλύτερη ένταση άντλησης δεν σημαίνει απαραίτητα και περισσότερο γάλα. Μπορείτε αυξήσετε την ένταση καθώς αυξάνεται η ροη του γάλακτος σας και έχετε συνηθίσει το θήλαστρο, θυμηθείτε όμως ότι η άντληση δεν θα πρέπει ποτέ να σας προκαλεί πόνο. Το σώμα σας δεν απελευθερώνει σωστά γάλα όταν πονάτε.
Ρυθμίστε τους κύκλους/ταχύτητα (speed/cycles) για άνεση.
Ρυθμίστε τους κύκλους/ταχύτητα στην γρηγορότερη επιλογή όταν αρχίσετε να θηλάζετε για να ερεθίσετε τα στήθη σας για να απελευθερωθεί η οξυτοκίνη, η οποία προκαλεί το αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος. Αυτή η απελευθέρωση προκαλεί το γάλα να εκκριθεί από τις κυψελίδες, μέσα στους αγωγούς και έξω από την θηλή σας μέσα στη χοάνη.
Καθώς ρέει το γάλα, μειώστε την ταχύτητα/κύκλους για να διατηρήσετε τη ροη. Όταν η ροη μειωθεί στο μέγεθος μιας σταγόνας, επιστρέψτε στη γρηγορότερη ρύθμιση μέχρις ότου να ενεργοποιήσετε ένα ακόμα αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος και μετά μειώστε την ταχύτητα/κύκλους ξανά. Αυτό το μοτίβο γρήγορης/αργής εναλλαγής μπορεί να επαναληφτεί πολλές φορές για να βοηθήσει στο άδειασμα των στηθών σας.
Να θυμάστε ότι το μωρό σας τρέφεται με αυτό το τρόπο όταν θηλάζει , πιπιλίσει γρήγορα για να αρχίσει τη ροη του γάλακτος και στη συνέχεια επιβραδύνει για να τραβήξει το γάλα έξω και να αδειάσει το στήθος.
Διεγείρεται το Αντανακλαστικό Εκροής του Γάλακτος (Milk Ejection Reflex (MER)) όταν αντλείτε.
Το αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος είναι η διαδικασία με την οποία η ορμόνη οξυτοκίνη, προκαλεί τον αδενικό ιστό ή τις κυψελίδες που βρίσκονται στο στήθος και αποθηκεύουν γάλα, να πιεστούν, προκαλώντας έτσι το αποθηκευμένο γάλα να ρέει στους αγωγούς που μεταφέρουν το γάλα και έξω από τις θηλές σας.
- Μερικές μητέρες νιώθουν ένα γαργαλητό κατά τη διάρκεια αυτού του αντανακλαστικού ενώ άλλες δεν νιώθουν τίποτα και απλά παρατηρούν τη ροη του γάλακτος να αρχίζει.
- Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι περισσότερες μητέρες βιώνουν τρία με τέσσερα τέτοια αντανακλαστικά χωρίς να το καταλαβαίνουν. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διεγείρεται περισσότερες από μια φορές όταν αντλείτε. Θα σας βοηθήσει στο άδειασμα των στηθών σας,
- Ένα αντανακλαστικό εκροής γάλακτος μπορεί να συμβεί με ένα άγγιγμα στο στήθος, με το άκουσμα του κλάματος του μωρού ή ακόμα και με την σκέψη του μωρού σας. Πόνος ή το αίσθημα του άγχους, θύμος ή αναστάτωση μπορούν να μπλοκάρουν αυτό το αντανακλαστικό. Οπότε προσπαθήστε να χαλαρώσετε και χρησιμοποιήστε το μυαλό και τις αισθήσεις σας. Μια ή δυο αισθήσεις μπορούν να δουλεύουν καλύτερα από τις άλλες, οπότε εξετάστε τις όλες για να βρείτε ποιες λειτουργούν καλύτερα για εσάς.
- Μυαλό : Κλείστε τα μάτια σας, χαλαρώστε, και φανταστείτε το μωρό σας να θηλάζει.
- Όραση : Δείτε το μωρό σας ή μια φωτογραφία του.
- Ακοή : Ακούστε μια μαγνητοφώνηση του κλάματος του μωρού σας. Αν είστε χώρια, τηλεφωνήστε και ελέγξτε το μωρό σας.
- Όσφρηση : Μυρίστε τη κουβερτούλα ή τα ρουχαλάκια του μωρού σας.
- Επαφή : Εφαρμόστε ένα ζεστό πανί ή κάντε απαλό μασάζ στο στήθος σας.
- Γεύση : Πιείτε μια γουλιά από το αγαπημένο σας ζεστό ρόφημα για να ηρεμήσετε.
Αν αντλείτε με ένα χειροκίνητο θήλαστρο, μπορείτε να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας και ταυτόχρονα και αργές ή γρήγορες πιέσεις. Παρατηρήστε τη ροη του γάλακτος σας και χρησιμοποιήστε την σαν οδηγό σας. Αντί για διπλή άντληση θα κάνετε μονή (μια πλευρά τη φόρα). Κάντε εναλλαγές σ τα στήθη σας ανά 5-7 λεπτά για συνολικά 20 με 30 λεπτά.
Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή τον ιατρό σας.
Χρησιμοποιώντας το θήλαστρο σας
1) Συναρμολογήστε τα εξαρτήματα
2) Τοποθετήστε το σωληνάκι στο θήλαστρο και γυριστέ το ελαφρά προς τα δεξιά.
3) Τοποθετήστε την χοάνη στο κέντρο του στήθος για δημιουργήσετε σφράγισμα
4) Γυρίστε το διακόπτη της αναρρόφησης (suction) προς τα δεξιά για να το ενεργοποιήσετε. Τοποθετήστε το στο σημείο όπου νιώθετε την μεγαλύτερη άνεση.
5) Γυρίστε το διακόπτη της ταχύτητας στο τέρμα για να αρχίσει η ροη του γάλακτος.
6) Όταν αρχίσει η ροη του γάλακτος, γυρίστε το διακόπτη της ταχύτητας προς τα αριστερά για να μειώσετε την ταχύτητα και για να βοηθήσετε στη διοχέτευση του γάλακτος. Δοκιμάστε μέχρι τη μέση, προσαρμόστε ανάλογα.
7) Όταν αρχίσει η ροή να επιβραδύνεται η ροη του γάλακτος, ξαναδοκιμάστε. Γυρίστε το διακόπτη της ταχύτητας στο τέρμα και εν συνεχεία μειώστε σταδιακά όταν αρχίσει ξανά η ροη. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται.
8) Γυρίστε το διακόπτη αναρρόφησης (suction) προς τα αριστερά για να απενεργοποιήστε το θήλαστρο.
Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους.
Ωστόσο οι νέες μητέρες τείνουν να αφήσουν το θηλασμό πολύ γρήγορα λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης ή άγχους.
Καλή διαχείριση του θηλασμού κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ενισχύει την αυτοπεποίθηση της νέας μητέρας, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για έναν επιτυχημένο θηλασμό.
Γι’ αυτό το λόγο ο στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε να επιμείνετε και να σας βοηθήσουμε και να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που θα συναντήσετε.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που έχει εξειδικευμένες γνώσεις..
Ο μαστός είναι ένας εξωκρινής αδένας που αποτελείται: α) από το παρέχυμα και β) το στρώμα. Το παρέγχυμα αποτελείται από τις κυψελίδες, τους λοβούς που αποτελούνται από πολλά λοβία και τους γαλακτοφόρους πόρους. Το στρώμα αποτελείται από το συνδετικό ιστό, το λιπώδη ιστό, τα αιμοφόρα, τα λεμφοφόρα αγγεία και τα νεύρα.
Ο μαστός καλύπτεται με δέρμα που είναι λεπτό και ελαστικό και περιλαμβάνει: τη θηλή, τη θηλαιά άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή και το γενικό δέρμα.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει η ορμονική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κυψελίδες-εκεί δηλαδή που παράγεται το γάλα. Οι γαλακτοφόροι πόροι-εκεί δηλαδή που προωθείται το γάλα, διευρύνονται στις γαλακτοφόρες λήκυθους. Όλες οι γαλακτοφόρες λήκυθοι συγκλίνουν στην κυκλική περιοχή γύρω από το μαστό τη θηλαιά άλω, που γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη για να τη ξεχωρίζει καλύτερα το νεογέννητο.
Δύο ορμόνες είναι βασικά υπεύθυνες για την παραγωγή γάλακτος. Η προλακτίνη, που παράγει γάλα στους αδένες και η οκυτοκίνη, που το κάνει να ρέει. Μόλις το μωρό ρουφήξει το στήθος, οι φυσαλίδες γάλακτος και οι γαλακτοφόροι αδένες ενώνονται. Το γάλα ρέει έξω από τις θηλές. Η διαδικασία αυτή καλείται αντανάκλαση παραγωγής του μητρικού γάλακτος. Αρχίζει πολλές φορές ταυτόχρονα στα δύο στήθη κατά την διάρκεια του θηλασμού. Το μέγεθος του στήθους δεν επηρεάζει την ικανότητα θηλασμού. Οι γυναίκες με μικρό στήθος μπορούν να θηλάσουν ικανοποιητικά. Χρόνος, μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και υπομονή είναι οι ιδανικές συνθήκες για έναν πετυχημένο θηλασμό. H μητέρα μπορεί να αναγνωρίσει τη μείωση των αντανακλαστικών από τα παρακάτω σημάδια:
1) αίσθηση έξαψης ή τσούξιμο στο στήθος
1) το γάλα αρχίζει να ρέει από το άλλο στήθος
3) το μωρό καταπίνει γρήγορα και σε κανονικά διαστήματα
Το άγχος-στρες έχουν αρνητική επιρροή στην οκυτοκίνη. Το γάλα δεν ρέει ή ρέει αργά παρόλο που υπάρχει στο στήθος.
Εξάσκηση στο θηλασμό Χρησιμοποιώντας τις ικανότητες του μωρού σου
Ήξερες ότι τα μωρά γεννιούνται με τις απαραίτητες ικανότητες για να φτάσουν στο στήθος και να θρεφτούν χωρίς βοήθεια? Αυτό είναι αλήθεια για όλα τα νεογέννητα θηλαστικά, συμπεριλαμβανόμενου και του δικού σου. Γνωρίζοντας για τις ικανότητες του μωρού σου φεύγει το άγχος του να τα κάνεις όλα <σωστά>. Το μωρό σου ξέρει τι κάνει! Απλά βοήθησε το να πάρει τη σωστή θέση και να το ενθαρρύνεις.
Για να δεις εν δράση τις έμφυτες ικανότητες του μωρού σου στο τάισμα . βγάλε τα ρούχα του μωρού σου έκτος από τη πάνα και άνοιξε το πουκάμισο σου ή βγάλε το. Κράτησε το μωρό όρθιο ανάμεσα στα στήθη σου ακουμπώντας το δέρμα και στραμμένο προς εσένα. Όταν κρατάς ένα ήρεμο, πεινασμένο μωρό με αυτό τον τρόπο:
- Το κεφάλι του αρχίζει να κτυπάει από πλευρά σε πλευρά
- Τότε πέφτει προς το μέρος του στήθους.
Όταν αυτό συμβαίνει μπορείς να βοηθήσεις μετακινώντας τα οπίσθια του προς το άλλο στήθος. Πρέπει να υποστηρίζεις του γοφούς του και το λαιμό και να το ευθυγραμμίσεις με το στήθος έτσι ώστε η μύτη του να είναι στο ύψος με η θηλή σου. Άφησε το κεφάλι του να γύρει πίσω λίγο και το σαγόνι του να ακουμπήσει το στήθος. Πριν το καταλάβεις, το μωρό θηλάζει.
Κρατώντας το μωρό σου.
Δεν υπάρχει <σωστός> τρόπος να κρατάς ένα μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κάνε αυτό που νοιώθεις και για σένα και για το μωρό σου. Επειδή οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς σωματικούς τύπους ότι βολεύει τη φίλη σου μπορεί ή μπορεί και όχι να βολεύει εσένα.
Βρες ένα τρόπο να κρατάς που σου επιτρέπει οι ωμοί και τα μπράτσα σου να είναι χαλαρά. Αν είσαι ανασηκωμένη για να θηλάσεις βρες μια θέση που προσφέρει καλή στήριξη στην πλάτη. Δοκίμασε ένα υποπόδιο και/ ή μαξιλάρια για να διαπιστώσεις αν σου δίνουν περισσότερη άνεση. Σε πολλές μητέρες αρέσει να κρατανε το μωρό τους μπροστά. Μπορείς να στηρίξεις την πλάτη του μωρού σου και το κεφάλι του με ένα αντιβραχιονιο κοντά στο καρπό σου. Ή, μπορείς να στηρίξεις την πλάτη και το κεφάλι του μωρού σου με το χέρι σου από τη πλευρά του στήθους που δεν θηλάζει.
Οποιαδήποτε θέση και να χρησιμοποιείς έλεγξε τα παρακάτω
- Το κεφάλι , οι ωμοί και ο γοφοί του μωρού σου να είναι σε ευθεία και όχι στραμμένοι ή γυρισμένοι.
- Το μωρό κοιτάζει απευθείας το στήθος και δεν χρειάζεται να του γυρίσεις το κεφάλι
- Το σώμα του ακουμπά προς το δικό σου, με τα πόδια, τα οπίσθια και τους ώμους μαζεμένα κοντά (χωρίς κενά)
- Το κεφάλι έχει την ελευθερία να γύρει λίγο πίσω και έρχεται προς το στήθος με το σαγόνι πρώτα.
Το να μάθεις να θηλάζεις ξαπλωμένη είναι ζωτικής σημασίας. Σου επιτρέπει να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς ενώ θηλάζεις. Χρησιμοποίησε αυτές τις φωτογραφίες σαν σημείο εκκίνησης. Κάνε εξάσκηση την ώρα που ξυπνάς, κανένας δεν μαθαίνει καλύτερα από όταν είναι μισοκοιμισμένος.
Το πιάσιμο της θηλής
Η άνεση στο θηλασμό εξαρτάται από πού προσγειώνεται η θηλή σου στο στόμα του μωρού σου. Και αυτό εξαρτάται από το πώς πιάνει το μωρό σου το στήθος ή το γαντζώνει.
Για να το καταλάβεις αυτό καλύτερα, χρησιμοποίησε τη γλωσσά σου ή το δάχτυλο σου για να νιώσεις το πάνω μέρος του στόματος σου. Πίσω από τα δόντια σου και τα ουλή , το νιώθεις σκληρό. Όταν η θηλή σου πιέζεται σε αυτή την περιοχή μέσα στο στόμα του μωρού σου μπορεί να πονέσει.
<Το μωρό σου ξέρει τι κάνει! Απλά βοήθησε το να πάρει τη θέση και ευθύμησε το>
Αλλά αν πας πιο πίσω στο στόμα σου, θα νιώσεις το πάνω μέρος του στόματος να μετατρέπεται από σκληρό σε μαλακό. Κάποιοι του έχουν δώσει το παρατσούκλι ως <ζώνη άνεσης>. Μόλις η θηλή σας φτάσει σε αυτό το σημείο ο θηλασμός είναι άνετος. Δεν υπάρχει υπερβολική τριβή ή πίεση στη θηλή σου.
Για να καταφέρεις αυτό κατά τη διάρκεια της επικόλλησης, όπως το μωρό σου κατευθύνεται στο στήθος.
- Με το μωρό σου να πιέζει ελαφρά εναντίον σου και τη μύτη του σε ευθεία με τη θηλή σου, άσε το κεφάλι του να γέρνει λίγο πίσω( απόφυγε να πιέσεις το πίσω μέρος του κεφαλιού του)
- Άσε το πηγούνι του να αγγίζει το στήθος σου και απομάκρυνε το
- Επανέλαβε μέχρι το στόμα του να ανοίξει διάπλατα όπως το χασμουρητό
- Όπως κινείται προς το στήθος σου με τα σαγόνι πρώτα, απλά πίεσε τους ώμους του μωρού από πίσω για ένα πιο βαθύ πιάσιμο.
Αυτό το ελαφρύ σπρώξιμο βοηθού τη θηλή να φτάσει στην ζώνη άνεσης. Ο θηλασμός τείνει να είναι καλύτερος όταν το μωρό σου πιαστεί έκτος κέντρου, ώστε το κατώτερο σημείο του σαγονιού του μωρού να είναι όσο το δυνατό πιο μακριά από τη θηλή όσο μπορεί.
Σημάδια ενός καλού πιασίματος
- Νιώθεις μια έλξη στο στήθος αλλά όχι πόνο ( κατά την πρώτη εβδομάδα ή περίπου μπορεί να νιώθεις λίγο πόνο στην αρχή που παίρνει εύκολα)
- Μπορεί να ακούσεις το μωρό σου να καταπίνει
- Και τα δυο χείλη του προεξέχουν προς τα έξω
- Βλέπεις μεγαλύτερο μέρος της σκούρας περιοχής της θηλής σου πάνω από το πάνω χείλος του μωρού από ότι στο κάτω, που σημαίνει ότι η επικόλληση είναι έκτος κέντρου όπως θα έπρεπε να είναι.
Αν ο θηλασμός πονάει ζήτησε βοήθεια άμεσα από το γιατρό σου ή την σύμβουλο γαλακτισμού (IBCLC). Όσο πιο γρήγορα δεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει τόσο το καλύτερο.
Κρατώντας το στήθος
Αν το μωρό σου δυσκολεύεται να πιάσει το στήθος μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις το σχήμα του στήθους. Για να το κάνεις αυτό βεβαιώσου ότι ο αντίχειρας και τα δάχτυλα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα χείλη του. (Φαντάσου τον αντίχειρα σου όπως το μουστάκι του μωρού σου). Κράτα τα δάχτυλα σου πίσω μακριά του.
Πιέζοντας το στήθος λίγο , αυτό το ‘σάντουιτς’ της θηλής ίσως είναι ευκολότερο για το μωρό σου να το πιάσει.
Το που θα βάλεις το χέρι σου για να δώσεις σχήμα στο στήθος σου εξαρτάται από το πώς το πιάνεις.
Να πιάνεις το μωρό σου μπροστά στο πλάι διαμόρφωσε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα σου όπως ένα . Αν το κρατάς παράλληλα με σε να διαμόρφωσε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα περισσότερο από ένα . Θυμήσου ότι τα δάχτυλα του θα έπρεπε να είναι στην ίδια κατεύθυνση με το στόμα του μωρού σου.
Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος αν κρατάς το μωρό σου στο ύψος του στήθους.
Μερικά μωρά το κάνουν καλύτερα νωρίς, αν υποστηρίξεις το στήθος σου. Άλλα πάλι δεν χρειάζονται υποστήριξη. Κάνε αυτό που έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο αδενικός ιστός αρχίζει να μεγαλώνει. Η άλως διογκώνεται και σκουραίνει κάνοντας ευκολότερη στο παιδί την εύρεση της θηλής μετά τη γέννησή του. Στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το στήθος έχει αρχίσει να παράγει πύαρ (πρωτόγαλα), το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις εκκρίνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η προετοιμασία του στήθους μπορεί να αρχίσει μετά την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Σε καμία στιγμή δεν πρέπει η διαδικασία προετοιμασίας να είναι επώδυνη.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ελέγξουμε τις θηλές.
Εάν οι θηλές δεν εμφανίζονται (εισέχουσες θηλές) ή παραμένουν επίπεδες (επίπεδες θηλές), το μωρό δεν θα μπορεί να θηλάσει σωστά πάνω στο στήθος.
Φορώντας ένα διαμορφωτή θηλών της Ameda απ’ ευθείας κάτω από το στηθόδεσμο (από την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης), μια απαλή και σταθερή πίεση ασκείται στην άλω. Σαν αποτέλεσμα έχει οι θηλές να αναγείρονται (σηκώνονται) και το μωρό να μπορεί να θηλάσει πάνω στο στήθος. Εάν προκύψει μια πρόωρη γέννηση του παιδιού σας, ένας διαμορφωτής θηλής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακολουθώντας μόνο τις οδηγίες του γιατρού σας.
Εάν το μωρό εξακολουθεί να μη ρουφάει ικανοποιητικά από το στήθος μερικές μέρες μετά τη γέννηση, ή υπάρχουν πληγωμένες θηλές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ψευδοθηλή της AMEDA. (Διατίθονται σε 2 μεγέθη M & L). Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιηθεί ένα θήλαστρο της Ameda και το μωρό να πίνει μητρικό γάλα από το μπουκάλι. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνονται όλα τα ευεργετικά πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το μητρικό γάλα για τη σωστή υγεία του.
Οι πρώτες ώρες μετά τη γέννα είναι πολύ σημαντικές για την έναρξη της σχέσης που δημιουργείται με τον θηλασμό καθώς τα αντανακλαστικά της αναζήτησης και της άντλησης είναι πολύ δυνατά εκείνη την στιγμή. Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει αυτή η σχέση είναι να τοποθετηθεί το μωράκι γυμνό επάνω στο σώμα της μητέρας και να αναζητήσει μόνο του το στήθος. Μερικά μωρά σέρνονται μόνα τους προς το στήθος και θηλάζουν χωρίς καμία βοήθεια.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ
Ο θηλασμός ενός πρόωρου μωρού μπορεί να είναι μια μοναδική πρόκληση. Ωστόσο όταν γεννάτε πρόωρα το γάλα σας έχει υψηλοτέρα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από αυτά που χρειάζεται το μωρό σας, όπως πρωτεΐνη και σίδηρο. Το γάλα σας επίσης περιέχει ζωντανά κύτταρα που βοηθάνε στην προστασία του μωρού σας από τις λοιμώξεις και ασθένειες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το γάλα σας περιέχει ένζυμα που βοηθάνε το μωρό σας στη πέψη των τροφίμων. Οι αναπτυξιακοί του παράγοντες βοηθάνε στην ωρίμανση του εντέρου. Κανένα άλλο φαγητό δεν μπορεί να παρέχει στο μωρό σας ότι παρέχει το γάλα σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι πρόωρα μωρά που δεν τρέφονται με το μητρικό γάλα μπορεί να αρρωστήσουν συχνότερα και πιο σοβαρά. Στο μέλλον μπορεί να παρουσιάσουν και προβλήματα όρασης, προβλήματα στα οστά και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη.
Αν το πρόωρα μωρό σας δεν μπορεί να θηλάσει, το να αντλήσετε το γάλα σας ίσως είναι η καλύτερη λύση μέχρι να μεγαλώσει. Τα θήλαστρα της Ameda μπορούν να σας βοηθήσουν να θηλάσετε ένα πρόωρο μωρό ή να σας βοηθήσουν να αντλήσετε και να αποθηκεύσετε το γάλα για όταν το μωρό σας είναι πιο δυνατό.
Μάθετε περισσότερα για το θηλασμό πρόωρων μωρών με :
- Δημιουργώντας μια καλή προμήθεια γάλακτος.
- Μετάβαση στο θηλασμό.
Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με το ιατρό σας.
Δημιουργώντας μια καλή προμήθεια γάλακτος.
Η παροχή μητρικού γάλακτος σε ένα πρόωρο μωρό έχει σημαντικά, άμεσα αλλά και έμμεσα, οφέλη στην υγεία του. Εξαιτίας αυτών των οφειλών, η δημιουργία καλής προμήθειας γάλακτος είναι το πρώτο βήμα.
Από τη γέννηση έως την 3η ημέρα.
Το μωρό σας μπορεί να θηλάζει φυσιολογικά από την γέννηση του. Αν όχι, αρχίστε να αντλείτε. Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο, αν μπορείτε αρχίστε μέσα στην πρώτη ώρα αλλά όχι αργότερα από έξι ώρες. Χρησιμοποιήστε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο. Αντλήστε διπλά για τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα από 10-15 λεπτά. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τις Ε & Α. Επιτυγχάνοντας πλήρη παραγωγή γάλακτος με ένα θήλαστρο.
Αναμένεται να αντλήσετε λίγο πρωτόγαλα αρχικά. Αλλά και οι σταγόνες είναι σημαντικές για το μωρό σας. Κάθε άντληση που κάνετε σας βάζει σε σειρά για περισσότερο γάλα. Με αυτό το τρόπο λέτε στο σώμα σας να παράγει περισσότερο γάλα.
Ημέρα 4η έως 10η
Αναμένεται να δείτε μια μεγάλη αλλαγή από την 3η η 4η ημέρα. Εκεί που υπήρχαν σταγόνες, τώρα το πιο πιθανόν είναι να δείτε ουγκιά. Αν το μωρό σας δεν θηλάζει ακόμα, χρησιμοποιήστε το θήλαστρο σας για να επιτύχετε μέγιστη παραγωγή γάλακτος μέχρι την 10η ημέρα. Το σώμα σας είναι γεμάτο και έτοιμο για να το κάνει αυτό μετά τη γέννα. Αν περιμένετε μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Όταν φτάσετε 750 με 1050 ml την ημέρα έχετε επιτύχει τον σκοπό σας.
Όταν αρχίσετε να αντλείτε γάλα την 3η ή 4η ημέρα, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να αυξήσετε την προμήθεια σας.
- Αντλείτε για περισσότερη ώρα – μέχρι 2 λεπτά μετά τη τελευταία σταγόνα γάλακτος ή για 20-30 λεπτά (Τα άδεια στήθη παράγουν γάλα γρηγορότερα)
- Βγάλτε γάλα χειροκίνητα μέσα στη κεφαλή της αντλίας. Αδειάζοντας τα στήθη σας θα παράγετε περισσότερο γάλα.
- Μην καθυστερήσετε μεταξύ θηλασμών για πάνω από 5 ώρες μέχρι να φτάσετε πλήρη παραγωγή (τα γεμάτα στήθη παράγουν γάλα πιο αργά).
- Αντλήστε 8-10 φορές κάθε 24 ώρες. Δεν χρειάζεται να αντλείτε με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορείτε να αντλείτε περισσότερο την ημέρα για να προλάβετε όλους τους θηλασμούς.
- Κάντε μασάζ στα στήθη σας κατά τη διάρκεια της άντλησης.
- Ελέγξτε το μέγεθος της χοάνης που χρησιμοποιείται. Η χοάνη μπορεί να αλλάξει καθώς αντλείτε περισσότερο. Επισκεφτείτε το σαιτ για περισσότερες πληροφορίες .
Όταν φτάσετε σε πλήρη άντληση, οι περισσότερες μητέρες μπορούν να αντλήσουν λιγότερο, 6-7 φορές την ημέρα , για να διατηρήσουν το γάλα τους. αν μπορείτε να κοιμηθείτε περισσότερο χωρίς να είναι γεμάτα τα στήθη σας, κάντε το. Μπορείτε να καταψύξετε το γάλα που το μωρό σας δεν χρειάζεται για μελλοντική χρήση.
Τα παρακάτω επιπλέον βήματα δεν προσφέρουν κανένα όφελος σε εσάς αλλά και στο μωρό σας : καθαρισμός των στηθών πριν από την άντληση, αποστείρωση εξαρτημάτων πριν από κάθε χρήση και το πέταγμα του πρώτου αντλημένου γάλακτος. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν συνιστούν αυτά τα βήματα πλέον.
Αποθηκεύοντας το γάλα σου.
Ακολουθείσθε τους κανόνες του νοσοκομείου σας για τη συλλογή και την αποθήκευση του γάλακτος. Τα περισσότερα νοσοκομεία θα σας προτείνουν.
- Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που είναι εγκεκριμένα για αποθήκευση.
- Χρησιμοποιήστε σφιχτά καπάκια.
- Βαλτέ ετικέτες στα δοχεία με το όνομα του μωρού και την ημερομηνία της άντλησης.
Το νοσοκομεία σου μπορεί να σας παρέχει με δοχεία για χρήση. Τα ωράρια αποθήκευσης του γάλακτος μπορεί να διαφέρουν για τα υγιή μώρα. Ρωτήστε το νοσοκομείο για τα ωράρια αποθήκευσης που προτείνονται σε θερμοκρασίες δωματίου, ψυγείου και καταψύκτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Cool n Carry της Ameda ή άλλα μεμονωμένα προϊόντα για να διατηρήσετε το γάλα κρύο μεταξύ σπιτιού και νοσοκομείου.
Αυξάνοντας την παραγωγή του γάλακτος
Αν η παραγωγή σας πέσει κάτω από 750 ml την ημέρα, δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες για να την αυξήσετε.
1) Δοκιμάστε νοσοκομειακό/ενοικιαζόμενο θήλαστρο, αν δεν χρησιμοποιείται ήδη ένα.
2) Κρατήστε το μωρό κοντά στο σώμα σας πριν την άντληση.
3) Κάντε μασάζ στο στήθος σας μετά την άντληση.
4) Βγάλτε γάλα με το χέρι μετά την άντληση.
5) Αντλήστε περισσότερο ( τα άδεια στήθη παράγουν γάλα γρηγορότερα ).
6) Αντλήστε περισσότερο κάθε μέρα.
Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με το ιατρό σας.
Μετάβαση στο θηλασμό
Η ικανότητα του μωρού σας να θηλάσει εξαρτάται από το πόσο πρόωρα γεννήθηκε και την υγεία του. Το νοσοκομείο σας μπορεί να έχει κάποιες πολιτικές για όταν αρχίσετε να θηλάζετε. Και πριν από αυτό, προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό κοντά στο δέρμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό βοηθά το μωρό να παραμείνει ζεστό, ήρεμο και να κοιμάται καλυτέρα. Και μπορεί να σας βοηθήσει να παράγετε περισσότερο γάλα.
Το μωρό σας διαθέτει ικανότητες θηλασμού ακόμα και πριν αρχίσετε να θηλάζετε. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, οπού 98% των μητέρων θηλάζουν, βρέθηκε ότι :
- Στις 28 εβδομάδες, τα μώρα μπορούν να αγκιστρωθούν στο στήθος.
- Στις 31 εβδομάδες, κάποια μώρα μπορούν να ρουφήξουν γάλα.
- Στις 36 εβδομάδες, τα περισσότερα πρόωρα μώρα μπορούν να θηλάσουν κανονικά.
- Τα μώρα με προβλήματα υγείας κάνουν περισσότερο χρόνο για να θηλάσουν κανονικά.
Όταν είναι έτοιμα να πάρουν τροφή από το στόμα, τα μώρα πάνε στο στήθος πρώτα. Μελέτες έχουν βρει ότι τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν λιγότερους καρδιακούς παλμούς και αναπνευστικά προβλήματα όταν τρέφονται από το στήθος από ότι από το μπιμπερό. Ένα μωρό που δεν τρέφεται πλήρως από το στήθος μπορεί να τραφεί με γάλα με άλλους τρόπους μέχρι ότου να θηλάσει κανονικά.
Όταν έρθει ο καιρός για να αρχίσει ο θηλασμός, ξεκινήστε όταν το μωρό σας δείξει σημάδια πείνας. Αναζητήστε σημάδια όπως :
- Να προσπαθεί να ρουφήξει.
- Να βάζει το χέρι του στο στόμα του.
- Να χώνεται με την μύτη του και να γέρνει το κεφάλι του προς τα εσάς με ανοιχτό το στόμα του.
Σκεφτείτε το πρώτο σας θηλασμό ως προπόνηση.
- Το μωρό σας μπορεί γλύψει τη θηλή πρώτα.
- Πολλά πρόωρα μωρά ρουφάνε σε μικρά διαστήματα και αποκοιμιούνται γρήγορα.
- Μπορεί να χρειαστούν αρκετά γεύματα προτού το μωρό σας αρχίσει να θηλάζει κανονικά.
- Αν το μωρό σας δεν λαμβάνει αρκετό γάλα αρχικά, δεν υπάρχει πρόβλημα διότι θα παίρνει περισσότερο γάλα μετά από κάθε θηλασμό.
Για να κάνετε το βήμα στον ολοκληρωμένο θηλασμό, αναζητήστε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού.
Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με το ιατρό σας.