Κορωναϊός, γέννα και θηλασμός

«Σε λίγες μέρες γεννάω. Το μωρό θα το έχω δίπλα μου; Και θα μπορέσω να θηλάσω;»

Η διαθέσιμη, μέχρι τώρα, βιβλιογραφία είναι περιορισμένη. Οι απόψεις που διατυπώνονται δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Chongqing της Κίνας, σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Maternal and Child Nutrition» -απόψεις που υποστηρίζονται και από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νεογνολογίας και Περιγεννητικής Ιατρικής, δηλώνουν ξεκάθαρα πως εάν η μητέρα κατά τον τοκετό είναι ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική τότε δύναται η μητέρα να είναι στο ίδιο δωμάτιο με το νεογέννητο (rooming-in) και μάλιστα να το θηλάζει απευθείας λαμβάνοντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Στην περίπτωση, όμως, που η μητέρα είναι εξασθενημένη και δε δύναται να φροντίζει το νεογνό, τότε θα πρέπει να αποχωρίζεται από αυτό και το γάλα της να συλλέγεται με θήλαστρο και να χορηγείται με κάθε τρόπο. Τονίζεται, μάλιστα, με έμφαση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει ένθερμα τον μητρικό θηλασμό άμεσα ή τη χορήγηση του μητρικού γάλακτος, σε κάθε περίπτωση, μέσω θηλάστρου.