Κορωναϊός και νεογέννητο στο σπίτι

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Απερίγραπτη η χαρά, αλλά και μεγάλη η ανησυχία. Δύο συναισθήματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο, που ο κορωναϊός «παίζει» το δικό του επικίνδυνο παιχνίδι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιμέτωποι, λοιπόν, με αυτή την αόρατη απειλή, και ενώ η επιστροφή στην ομαλότητα σταδιακά επανέρχεται, οι νέοι γονείς είναι λογικό να έχουν ανησυχία. Θα πρέπει, όμως, να μη ξεχνούν πως επιστρέφοντας στο σπίτι με το νεογέννητό τους τα συναισθήματά τους, ο τρόπος διαχείρισης και έκφρασής τους, θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο σε όσα «δέσουν» και ισορροπήσουν την οικογένεια.

Μείνετε ψύχραιμοι και ακολουθήστε απλά και βασικά μέτρα προφύλαξης:

Οι γονείς:

  • Μην επιτρέπετε επισκέψεις ακόμα και αν πρόκειται για τους γονείς σας, ακόμα κι αν εκείνοι τήρησαν όλα τα μέτρα και την καραντίνα
  • Κρατήστε μακριά όσα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχουν βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Ισχύει ό,τι και πριν την γέννα. Δηλ. πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20’’ κάνοντας χρήση και αλκοολούχου διαλύματος (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης). Επίσης, αποφύγετε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο.
  • Πριν θηλάσετε το νεογνό, τηρήστε την σωστή υγιεινή σας. Επιπλέον φροντίστε να έχετε τηρήσει όλα όσα ισχύουν για την υγιεινή των χεριών σας πριν του αλλάξετε πάνα, αν πρόκειται να καθαρίσετε περιοχές όπως μάτια, μύτη και στόμα και γενικά όταν έρχεστε σε άμεση επαφή μαζί του.
  • Καλύψτε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, κι αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κοντά σας καλυφθείτε με το εσωτερικό του αγκώνα. Μην ξεχνάτε να πετάτε άμεσα το χαρτομάντηλο στα απορρίμματα!
  • Σε περίπτωση που ο άλλος γονιός εργάζεται ή βγαίνει για ψώνια πρώτης ανάγκης είναι σημαντικό να ακολουθεί καλός αερισμός, σε εξωτερικό περιβάλλον, στα ρούχα που φοράει έξω από το σπίτι.

Το νεογνό:

Κάθε τι που έρχεται σε επαφή με το στόμα του νεογνού πρέπει να είναι καθαρό και αποστειρωμένο. Είναι πιθανόν να χρησιμοποιείτε π.χ. ψευδοθηλές, οπότε πρέπει να πλυθούν σχολαστικά με νερό και με σαπούνι και στην συνέχεια να αποστειρωθούν όπως ορίζει ο κατασκευαστής τους και μόνο.

Τα ρουχαλάκια του νεογνού να πλένονται σε ξεχωριστή πλύση, σε υψηλή θερμοκρασία με ειδικό βρεφικό απορρυπαντικό. Της πλύσης να ακολουθεί πάντα φυσικό στέγνωμα και σιδέρωμα

Το σπίτι:

  • Αερίστε καλά το σπίτι κάθε μέρα. Τμηματικά κάθε δωμάτιο για να είναι προστατευμένο το μωρό από τυχόν ρεύματα αέρα.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες αλλά και αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και έρχεστε σε συχνή επαφή με αυτά. Η διαδικασία μπορεί να γίνε με κοινό απορρυπαντικό που απολυμαίνει ταυτόχρονα, ενώ ξεχωριστά αν επιθυμείτε ξεχωριστά την απολύμανση μετά την χρήση κοινού απορρυπαντικού τότε αυτή γίνεται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%. Και ο καθαρισμός της τουαλέτας πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Μην ξεχνάτε πως όσα προϊόντα ή αντικείμενα είναι δυνατόν, καλό είναι να καθαρίζονται πριν τα φέρουμε μέσα στο σπίτι