9 μύθοι για τον κορωναϊό

ΜΥΘΟΣ: O κορωναϊός δεν μεταδίδεται σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα.
Η αλήθεια είναι ότι, με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, ο κορωναϊός μεταδίδεται παντού στην υφήλιο, ακόμη και σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα, όπως είναι η Ινδία, Αφρικανικές χώρες κτλ.

ΜΥΘΟΣ: Το κρύο και το χιόνι μπορούν να εξουδετερώσουν το νέο κορωναϊό.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τα σωματικά υγρά, αλλά και από μολυσμένες επιφάνειες. Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν μας παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για το χρόνο ζωής του ιού στο περιβάλλον, σε διάφορα υλικά ή κατά πόσο η θερμοκρασία επηρεάζει τον χρόνο επιβίωσής του.

ΜΥΘΟΣ: Το ζεστό μπάνιο μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα.

ΜΥΘΟΣ: Ο κορωναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τσιμπήματα κουνουπιών.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, προς το παρόν, για μετάδοση της νόσου με δήγμα κουνουπιών. Ο νέος κορωναϊός, είναι ένας ιός, που προσβάλει πρωτίστως το αναπνευστικό σύστημα (υπάρχουν και ασθενείς με γαστρεντερικά συμπτώματα) και μεταδίδεται κυρίως από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.

ΜΥΘΟΣ: Η θερμομέτρηση είναι ασφαλής μέθοδος ανίχνευσης των προσβεβλημένων ατόμων από τον ιό.
Η θερμομέτρηση, μπορεί να ανιχνεύσει άτομα με εμπύρετο λοίμωξη, στη φάση του πυρετού και μόνο. Εμπύρετο λοίμωξη δεν κάνουν μόνο άτομα με κορωναϊό, αλλά άτομα με οποιαδήποτε λοίμωξη (πχ. γρίπη H1N1, γρίπη Β, απλό κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα κτλ). Όπως, επίσης άτομα προσβεβλημένα από τον νέο κορωναϊό δεν θα κάνουν απαραίτητα πυρετό! Αν αρκούσε μόνο αυτό, δε θα χρειαζόμασταν τα ειδικά τεστ ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού, όπως επίσης και η διασπορά του ανά την υφήλιο δεν θα ήταν τόσο τρομακτική.

ΜΥΘΟΣ: Η χλωρίνη και τα αλκοολούχα διαλύματα μπορεί να αδρανοποιήσουν τον ιό στο σώμα μας.
Η χλωρίνη ή τα αλκοολούχα διαλύματα μπορεί να είναι εξαιρετικά βλαπτικά για τον άνθρωπο, ειδικά αν έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους του σώματος, π.χ. του στόματος και της μύτης. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα ή και σοβαρή δηλητηρίαση. Επιπλέον, βλάπτουν τη φυσιολογική χλωρίδα του σώματος, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλα παθογόνα να αναπτυχθούν. Τα διαλύματα αυτά μπορεί να απολυμάνουν επιφάνειες και μολυσμένα αντικείμενα.

ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια για τη γρίπη ή τον πνευμονιόκοκκο ή τα αντίστοιχα αντιβιοτικά, μας προστατεύουν από τον COVID-19.
Κανένα από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ή αντίστοιχα αντιβιοτικά, δεν είναι αποτελεσματικά για τον νέο ιό. Η λογική του κάθε εμβολίου είναι να «οδηγεί» τον οργανισμό στο να παράξει ειδικά αντισώματα για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό και μόνο. Με αντίστοιχο τρόπο δρουν και τα φάρμακα, εμποδίζουν δηλαδή τον πολλαπλασιασμό του συγκεκριμένου μικροοργανισμού εντός του οργανισμού μας, παρεμποδίζοντας συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις. Πάραυτα, ελπιδοφόρες μελέτες τόσο για κατασκευή κατάλληλου φαρμάκου όσο και εμβολίου είναι ήδη σε εξέλιξη.

ΜΥΘΟΣ: Ο νέος ιός προσβάλει μόνο ηλικιωμένους.
Άτομα κάθε ηλικίας νοσούν, ανά την υφήλιο, ακόμη παιδιά και νεαροί υγιείς ενήλικες. Δεν υπάρχει ηλικιακός φραγμός, αν και ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο και συχνά έχουν και τραγική κατάληξη. Προσέχουμε όλοι! Πρόκειται για ένα νέο ιό με άγνωστη συμπεριφορά.

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου και οι συχνές ρινοπλύσεις με υπέρτονα διαλύματα να μας προστατέψουν από τον κορωναϊό.
Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ο συχνός καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας με ισότονα ή υπέρτονα διαλύματα, μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα, αλλά όχι να «εμποδίσει» την εκδήλωση της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση σκόρδου.

Tips:
Μένουμε μέσα! Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους!
Ανακόπτουμε την εξάπλωση του νέου κορωναϊού COVID-19!

Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι να υιοθετήσουμε ατομικά μέτρα προστασίας και να μάθουμε να ζούμε με αυτά… Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ενώ αποφεύγουμε να αγγίξουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας με λερωμένα χέρια. Δεν ξεχνάμε την χρήση απολυμαντικού μετά από κάθε πλύση.

Μην ξεχνάτε: Ο κορωναϊός πολλαπλασιάζεται βασικά εντός του ανθρώπινου σώματος.