Μητρότητα και εργασία από το σπίτι

Μήπως η παραπάνω εικόνα σας θυμίζει την καθημερινότητά σας;

Μήπως δεν έχετε μόνο το μωρό, αλλά είστε μητέρα κι ενός μεγαλύτερου παιδιού;

Η πανδημία του κορωναϊού και η επιβολή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσής του, μας έφερε αντιμέτωπους με μια καινούρια πραγματικότητα: την εργασία εξ αποστάσεως.

Και είναι πολλές οι μητέρες που αυτές τις ημέρες δουλεύουν από το σπίτι και, μεταξύ άλλων, πρέπει να συμφιλιώσουν την μητρότητα και τη φροντίδα των μωρών τους με την εργασία από το σπίτι. Η οργάνωση είναι το παν, αλλά κάποιες φορές δείχνει αδύνατη. Γιατί οι μητέρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα καινούριο εργασιακό καθεστώς και, παράλληλα, να τα βγάλουν πέρα με παιδιά που, ίσως, περιμένουν από εκείνες την ίδια προσοχή καθώς δουλεύουν.

Το «Harvard Business Review Home» δίνει συμβουλές για το πώς να δουλεύετε από το σπίτι, όταν έχετε παιδιά:

 

Ακολουθήστε μια αυστηρή ρουτίνα

Μετά από χρόνια ζωής στο γραφείο, η εργασία εξ αποστάσεως θα σας φανεί εξαιρετικά ευέλικτη. Μπορεί κανείς να πάει στο «γραφείο του» με τις πιτζάμες και οι μαμάδες μπορούν να ταΐσουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης! Όμως, το να μην υπάρχουν καθορισμένα όρια στο χώρα εργασίας μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα και την παραγωγικότητα. Θα πρέπει να τηρείτε ένα σταθερό ωράριο και συνήθειες. Να ξεκινάτε τη δουλειά την ίδια ώρα κάθε μέρα, να φοράτε ρούχα που σαν τονώνουν την αυτοπεποίθηση, να κάνετε διαλείμματα, όπως θα κάνατε εάν βρισκόσασταν στο γραφείο.

 

Δείξτε την αφοσίωσή σας

Είναι αλήθεια πως αυτό που οι συνάδελφοί σας δεν μπορούν να δουν, δεν μπορούν να το εκτιμήσουν. Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, φροντίστε να στέλνετε μικρά, σαφή μηνύματα ότι η δέσμευσή σας και ο επαγγελματισμός σας είναι σταθερά. Μην αμελείτε να τους απαντάτε εγκαίρως στα e-mails τους, δείχνοντάς τους πως είστε παρούσες στον χρόνο που πρέπει. Ορίστε τις ώρες που θα μιλάτε στο τηλέφωνο ή θα πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του μωρού ή των παιδιών γενικότερα που τα κρατά απασχολημένα, ώστε να μη χρειάζεται να διακόπτετε την συνομιλία. Αυτές οι ώρες μπορεί να είναι ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

 

Διαμορφώστε το περιβάλλον εργασίας

Δώστε βάση στο περιβάλλον εργασίας σας και διαμορφώστε το έτσι ώστε να νιώθετε και να φαίνεστε επαγγελματίες, συγκεντρωμένοι, αφοσιωμένοι. Βρείτε, επίσης, έναν τρόπο για να διασφαλίσετε την ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια κρίσιμων τηλεφωνημάτων με συνεργάτες ή πελάτες.

 

«Αναβαθμιστείτε» τεχνολογικά

Η έξυπνη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά σας. Εάν ο εκτυπωτής σας στο σπίτι δεν είναι τόσο γρήγορος όσο αυτός στα γραφεία της εταιρείας, ή στέλνετε μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ όλοι οι άλλοι στο γραφείο επικοινωνούν μέσω Slack, χρειάζεστε… αναβάθμιση. Ζητήτε βοήθεια από τους ΙΤ της εταιρείας ή από τους φίλους σας για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα σας λύσουν τα χέρια.

 

Εξηγήστε στα παιδιά

Τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον κόσμο της εργασίας, δηλαδή τι είναι, τι απαιτεί και τι σημαίνει αυτό. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να ακούσουν ότι «η μαμά δουλεύει αλλά από το σπίτι, και θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί μόνο όταν τελειώσει τη δουλειά της». Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρετε τις αξίες της σκληρής δουλειάς και της υπευθυνότητας, ενώ δείχνετε και την αγάπη σας για τα παιδιά

 

Αν ρωτάτε τι κάνουμε εμείς…

Εμείς, οι εργαζόμενες μητέρες της Ameda, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει η εργασία από το σπίτι με παιδιά, αλλά και με μωρά που θηλάζουν, τώρα που οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού το απαιτούν, ώστε να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Το ξέρουμε το σκηνικό γιατί το ζούμε. Παιδιά που τρέχουν μέσα στο σπίτι, που παίζουν και φωνάζουν δυνατά. Μωρό που κλαίει, πεινάει ή χρειάζεται αλλαγή πάνας και μπάνιο. Τηλέφωνα να χτυπούν, να πρέπει να μιλήσεις, να μιλάς, ενώ παράλληλα αντλείς το γάλα σου. Και  μαγειρεύεις για όλη την οικογένεια, και πλένεις. Δουλεύεις ξανά, γράφεις, σβήνεις, θηλάζεις.. Και ήρθε η ώρα να παίξεις μαζί τους. Να τα φροντίσεις λίγο ακόμα, να τα βάλεις για ύπνο. Κι ενώ νιώθεις ότι τώρα τα πάντα τελείωσαν, κοιτάς γύρω σου και ξέρεις πως δεν είναι αλήθεια…

Εμείς, οι εργαζόμενες μητέρες της Ameda, έχουμε να σας πούμε αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε γιατί είναι σημαντικό… δεν είμαστε τέλειες! Δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα στην εντέλεια, ακόμα κι αν ξεπερνάμε τα όριά μας. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Και, ευτυχώς, κανείς δεν θα σας το ζητήσει αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Οι στιγμές που τα παιδιά κοιμούνται ή βλέπουν ταινία ή περνούν χρόνο με τον μπαμπά τους είναι μία καλή ευκαιρία για να δουλέψετε με ησυχία. Αυτό, τις περισσότερες φορές, σημαίνει ότι ή θα πρέπει να ξενυχτάτε ή να ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί τις περισσότερες φορές. Το ξέρουμε. Και σας καταλαβαίνουμε. Δεν θα είναι για πάντα. Για πάντα, όμως, θα το θυμόσαστε και θα το διηγείστε. Δείτε μόνο τα θετικά!

Είμαστε πάντα εδώ για εσάς!