Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει

«Η μητέρα με κορωναϊό μπορεί να δώσει το μητρικό της γάλα στο μωρό»

Στις μελέτες που έχουν γίνει έως σήμερα, ο ιός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα γυναικών με κορωναϊό.

Δεχτήκαμε πληθώρα ερωτήσεων για το τι ισχύει, αν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί στο μωρό, αν  μία μητέρα της επιτρέπεται να θηλάσει, αν ο κορωναϊός «περνάει» στο μητρικό γάλα κ.α.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του είναι ξεκάθαρος: «Κάθε μητέρα που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού μπορεί να δώσει το γάλα της στο μωρό της εφόσον εκείνη το επιθυμεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), μια μητέρα με επιβεβαιωμένο κορωναϊό, ή και συμπτωματική, θα πρέπει να λάβει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της. Αυτές οι προφυλάξεις είναι απλές και κατανοητές: πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν πλησιάσει ή αγγίξει το βρέφος και να φοράει προστατευτική μάσκα.

Όταν αντλεί το μητρικό γάλα με αντλία στήθους (θήλαστρο), θα πρέπει να τηρούνται επίσης όλοι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής, δηλαδή να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει την αντλία ή τα μπουκάλια και τα σακουλάκια αποθήκευσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις του κατασκευαστή για τον κατάλληλο καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση. Εάν είναι εφικτό, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα απόλυτα υγιές άτομο που να χορηγεί το αντλημένο μητρικό γάλα στο βρέφος της.

Μία μαμά πρέπει να ενθαρρύνεται να θηλάσει το μωρό της. Ο αποχωρισμός ή η διακοπή του θηλασμού ορίζεται μόνο από την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί την μητέρα και το βρέφος της, δηλαδή από τους κλινικούς ιατρούς, τους ειδικούς πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων και τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας.