Συχνές Ερωτήσεις

Θηλασμός

ΘΗΛΑΣΜΟΣ Q & A

Από την Νανσυ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

 

Πριν και μετά τη γέννα, πολλές μητέρες ίσως έχουν ερωτήσεις για το θηλασμό.

Εδώ παρατίθενται μερικές απαντήσεις σε κάποιες συχνές ερωτήσεις.

Το μωρό σου γεννήθηκε περιμένοντας να λάβει ότι υπάρχει στο γάλα σου. Φυσικά , το γάλα σου είναι εξαιρετική τροφή για το μωρό σου. Αλλά είναι πολλά περισσότερα. Σε αντίθεση με άλλες επιλογές , το γάλα σου περιέχει ζωντανά κύτταρα που καταβροχθίζουν τα μικρόβια για να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Μερικά από αυτά τα ζωντανά κύτταρα μένουν δραστήρια στο σώμα του μωρού σου για χρόνια, βοηθώντας να το διατηρεί υγιές για αρκετό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό. Επίσης άλλα μέρη του γάλακτος σου βοηθούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου. Μόλις τώρα ξεκινήσαμε να καταλάβουμε τους πολλούς ρόλους που το μητρικό γάλα παίζει στη μακροχρόνια υγεία του μωρού σου.

Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μερικά μωρά που παραλείπουν το μητρικό γάλα τείνουν να έχουν πιο φτωχά αποτελέσματα στην υγεία τους. Γι ‘ αυτό ειδικοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνουν αποκλειστικά θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες. Μετά από έξι μήνες συστήνουν συνεχή θηλασμό για τουλάχιστον ένα ή δυο χρόνια , με επιπλέον σταθερή τροφή.

Η υγεία της μητέρας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον θηλασμό. Οι μητέρες που δε θηλάζουν ίσως έχουν ένα υψηλότερο ρίσκο καρκίνου του στήθους, των ωοθηκών και της μήτρας. Ίσως έχουν ένα υψηλότερο ρίσκο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ. Και μετά αφορά και την οικονομική σου ευεξία. Το τάισμα με φόρμουλα μπορεί να κοστίσει μια οικογένεια περίπου $1000-$2000 κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού.

Ο θηλασμός είναι επίσης μέρος της σχέσης σου με το μωρό σου. Ηρεμεί και ανακουφίζει το μωρό σου. Είναι ένας τρόπος να φέρεις το μωρό σου και σένα πιο κοντά.

Όχι , ο λιπώδης ιστός καθορίζει το μέγεθος του στήθους. Και αυτό δεν έχει καθόλου επίδραση στην παραγωγή γάλακτος. Γυναίκες έχουν θηλάσει δίδυμα, τρίδυμα, ακόμα και τετράδυμα!

Οι άλλες στην σιλουέτα σου συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα στήθη σου ίσως είναι μεγαλύτερα όσο θηλάζεις. Άλλα το πιο πιθανό να επιστρέψουν στο κανονικό τους μέγεθος , αφού απογαλακτίσεις. Επίσης , ο θηλασμός ίσως σε βοηθήσει να ξαναβρείς τη φόρμα σου γρηγορότερα.

Για να έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου, μάθε σχετικά με τον θηλασμό. Όταν θα ξέρεις πώς να θηλάζεις άνετα και πως η προμήθεια γάλακτος δουλεύει. Τείνει να φεύγει πιο εύκολα. Επιπλέον δες την επομένη ερώτηση.

Ένας καλός τρόπος για να μάθεις σχετικά με το θηλασμό είναι από τις άλλες μητέρες .  Επισκέψου τη σελίδα www.lalecheleague.org  για να βρεις   ομάδες μητέρων που συναντιούνται στη περιοχή σου. Εκεί μπορείς να μάθεις όσο παρακολουθείς μητέρες και μωρά που θηλάζουν. Τα βιβλία και οι τάξεις είναι καλά. Άλλα τίποτα δεν το ξεπερνά από το να δεις στην πράξη.

 

Διάβασε τα άρθρα για το θηλασμό στην σελίδα ameda.com. Τα παρακάτω είναι μερικά βιβλία που προτείνονται για τους γονείς.

 • Εύκολα θηλασμός από τη Νανσυ Μορμπαχερ, IBCLC και Καθλιν Κενταλ-Τακετ Phd, ΙΒCLC
 • Η γυναικεία τέχνη του θηλασμού από τη Λα Λεχε διεθνη ομοσπονδία

 

Επίσης παρακολούθησε μαθήματα θηλασμού. Πολλά νοσοκομεία και γραφεία γιατρών προσφέρουν.

Ιδανικά δε θα έπρεπε. Δες το φυλλάδιο της Αμεντα << Κρατωντας το μωρό σου και η επικόλληση>> για βοηθητικά σημεία μεγαλύτερης άνεσης.

Αυτό είναι εύκολο. Ότι πηγαίνει μέσα πρέπει να βγαίνει και έξω!. Από μέρα σε μέρα μπορείς να διαπιστώσεις αν το μωρό σου παίρνει αρκετό γάλα από τις βρεγμένες του πάνες και τα κόπρανα. Ένα υγιές ποσοστό βάρους που παίρνει το μωρό μπορεί να σου πει αν σίγουρα έχεις άφθονο γάλα. Γενικά δε χρειάζεται να ξέρεις ακριβώς πόσα γραμμάρια παίρνει το μωρό σου. Χρειάζεται να ξέρεις μόνο ότι το μωρό σου αναπτύσσεται. Αυτό μπορεί να απλοποίηση τη ζωή με ένα νεογέννητο

Δε χρειάζεται να το κάνεις αν δεν θέλεις. Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μέρη για να θηλάσεις, όπως τα δοκιμαστήρια και τα σαλόνια για τις κυρίες. Αλλά οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι με λίγη εξάσκηση μπορούν να θηλάσουν οπουδήποτε.

Όχι, δεν υπάρχουν φαγητά που πρέπει να τρως ή να αποφεύγεις. Κράτα το μέτρο. Μπορείς να φας σοκολάτα, πικάντικα φαγητά, κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο, λάχανο.

Και δε χρειάζεται να έχεις τέλεια δίαιτα. Η φύση παρέχει γάλα για το μωρό πρώτα τραβώντας από τις αποθήκες του σώματος. Απλά τρώγε όταν πεινάς και πιες όταν δίψας. Μπορείς ακόμα να πιεις και καφεΐνη, την ποσότητα που παίρνεις από ένα ή δυο φλιτζάνια καφέ. Για περισσότερα, δες το ενημερωτικό φύλλο της Αμεντα<< διατροφή και θηλασμός>>.

Η γέννηση ενός μωρού φέρνει πολλές αλλαγές. Όπως και να ταΐζεται ένα μωρό δυνατά συναισθήματα εμφανίζονται. Αλλά σήμερα οι μπαμπάδες είναι πιο δραστήριοι στην φροντίδα του μωρού και στη γονική συμπεριφορά. Αν θηλάζεις ο πατέρας του μωρού σου μπορεί να είναι ένας δραστήριος γονιός. Όταν λείπεις μπορεί να δώσει μητρικό γάλα που έβγαλες με την αντλία. Σε μερικές οικογένειες ο μπαμπάς μένει στο σπίτι με το μωρό, ενώ η μητέρα δουλεύει έκτος του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση οι μητέρες θηλάζουν όταν είναι στο σπίτι και το αντλούν για όταν λείπουν. Δες το ενημερωτικό φυλλάδιο της Αμεντα << Μπαμπάδες και θηλασμός>>/

Ναι μερικός θηλασμός είναι σίγουρα καλύτερος από καθόλου. Και ο θηλασμός όντως δεν χρειάζεται να είναι ή όλα ή καθόλου. Όταν θα γυρίσεις πίσω στη δουλειά έχεις πολλές επιλογές.

 • Πλήρης θηλασμός – Κράτα το μωρό μαζί σου ή βαλε να σου φέρνουν το μωρό σε σένα για να το ταΐζεις.
 • Άντλησε γάλα στη δουλεία για όλα τα χαμένα γεύματα
 • Δώσε λίγο γάλα από την αντλία και λίγη φόρμουλα όσο λείπεις
 • Δώσε φόρμουλα όταν λείπεις και θήλασε όταν είστε μαζί.

Όταν γυρίσεις ξανά στη δουλειά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνεχίσεις να θηλάζεις. Για περισσότερα πάνω στο τρόπο που θα το κάνεις δες το ενημερωτικό φυλλάδιο της Αμεντα << Εργαζόμενη και θηλασμός: κάνοντας το να δουλέψει>>.

Θηλάζοντας το πρώιμο μωρό

Από την Νανσυ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Όταν γεννάς πρώιμα, το γάλα σου έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σου, όπως είναι η πρωτεΐνη και ο σίδηρος. Το γάλα σου περιέχει ζωντανά κύτταρα που βοηθούν να προστατεύει το μωρό σου από λοιμώξεις και αρρώστιες και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου. Το γάλα σου έχει ενζυμα να βοηθήσουν την ωρίμανση των εντοσθιών του μωρού σου. Καμία άλλη τροφή δεν μπορεί να προσφέρει αυτά στο μωρό σου.

Η ερευνά έχει βρει ότι τα πρώιμα μωρά που δεν παίρνουν το μητρικό γάλα μπορεί να αρρωσταίνουν περισσότερο και πιο σοβαρά. Αργότερα μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα όρασης, προβλήματα στα οστά και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη.

Το πρώιμο μωρό σου μπορεί να θηλάσει καλά από τη γέννα. Άλλα αν όχι άρχισε να αντλείς. Το συντομότερο το καλύτερο. Αν μπορείς ξεκίνα μέσα στις πρώτες 6 ώρες. Χρησιμοποίησε ένα ενοικιαζόμενο νοσοκομειακό θήλαστρο. Σχεδίασε να αντλείς διπλά 8-10 φορές την ημέρα για 10-15 λεπτά. Για περισσότερες λεπτομέρειες κοίταξε το φυλλάδιο μας << Πώς να κάνεις μια πλήρη προμήθεια γάλακτος με ενε θήλαστρο>>.

Να περιμένεις να αντλείς στην αρχή πολύ λίγο γάλα. Άλλα ακόμα και σταγόνες είναι σημαντικές για το μωρό σου. Κάθε άντληση που κάνεις <<σε βάζει σε πρόγραμμα >> για περισσότερο γάλα. Έτσι μπορείς να πεις το σώμα σου να παράγει περισσότερο γάλα.

Περίμενε να δεις μια μεγάλη αλλαγή από την ημέρα 3 η 4, από εκεί που υπήρχαν σταγόνες το πιο πιθανό να δεις γραμμάρια. Αν το μωρό σου δε θηλάζει ακόμα , χρησιμοποίησε την αντλία σου για να προσπαθήσεις να βγάλεις μια πλήρη προμήθεια την ημέρα 10. Το σώμα σου ωρίμασε και είναι έτοιμο να το κάνει αυτό σωστά μετά τη γέννα. Αν περιμένεις αργότερα, το να παράγεις μια πλήρη προμήθεια θα είναι πολύ δυσκολότερο. Όταν φτάσεις τα 750 με 1050ml την ημέρα, τότε τα έχεις καταφέρει.

Όταν ένα μωρό γεννιέται πρόωρα, πολλές μητέρες θρηνούν την απώλεια της γεννάς που είχαν προγραμματίσει. Παρόλο που το μωρό μπορεί να χρειάζεται ιατρική βοήθεια η παροχή του γάλακτος σου είναι το μοναδικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου.

 Όταν ξεκινάς να αντλείς περισσότερο γάλα από ότι την ημέρα 3 ή 4, αυτές ο συμβουλές θα ενισχύσουν την προμήθεια σου γρηγορότερα.

 • Άντλησε για περισσότερο χρόνο μέχρι 2 λεπτά μετά από την τελευταία σταγόνα γάλακτος ή 20-30 λεπτά συνολικά
 • Μην ξεπερνάς τις 5 ώρες μεταξύ των αντλήσεων μέχρι να φτάσεις σε πλήρη προμήθεια. ( τα γεμάτα στήθη κάνουν το γάλα πιο αργό)
 • Να χρησιμοποιείς την αντλία 8-10 φορές κάθε 24 ώρες. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς την αντλία σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αντλία κάθε ώρα για μέρος της ημέρας και να τα χωρέσεις όλα στα πρόγραμμα.
 • Κάνε μασάζ στα στήθη σου κατά τη διάρκεια του θηλασμού
 • Έλεγξε την εφαρμογή της πατούρας στο στήθος σου. Η εφαρμογή μπορεί να αλλάξει όσο αντλείς περισσότερο. Δες τις φωτογραφίες στο << Έχοντας μια καλή εφαρμογή της πατούρας>> στο <<άντληση στήθους>> στην σελίδα ameda.com

 

Μόλις έχουν πλήρη προμήθεια οι περισσότερες μητέρες μπορούν να αντλήσουν λιγότερο 6-7 φορές την ημέρα για να διατηρήσουν την προμήθεια τους. Αν μπορείς να κοιμηθείς όλη τη νύχτα χωρίς τα στήθη σου να είναι ιδιαίτερα γεμάτα κάνε το. Όσο γάλα το μωρό σου δεν χρειάζεται μπορεί να καταψύχει για αργότερα.

 

Τα επόμενα επιπλέον βήματα βρέθηκαν ότι δεν είχαν όφελος για σένα ή το μωρό σου: ο καθαρισμός του στήθους πριν τη χρήση της αντλίας, η αποστείρωση των τμημάτων της αντλίας μετά από κάθε χρήση και η απόρριψη του πρώτου γάλακτος που αντλείται. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν προτείνουν πια αυτά τα βήματα.

Ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες του νοσοκομείου για την συλλογή του γάλακτος και την αποθήκευση. Τα περισσότερα νοσοκομεία προτείνουν να.

 • Χρησιμοποιείς γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που είναι εγκεκριμένα για την αποθήκευση γάλακτος
 • Να χρησιμοποιείς ένα στενό αεροστεγές καπάκι πάρα τη θηλή από μπουκάλι
 • Να βάζεις ταμπέλες στο γάλα με το όνομα του μωρού και την ημερομηνία και την ώρα της άντλησης.

Το νοσοκομειο σου μπορει να σου δωσει μπουκαλια και καπακια να χρησιμοποιησεις

Οι ώρες αποθήκευσεις του γάλακτος μπορεί να διαφέρουν από αυτές των εντελώς υγιών μωρών. Ζήτησε από το νοσοκομείο σου για αυτές τις αποθηκευτικές ώρες που προτείνει στη θερμοκρασία δωμάτιο, στο ψυγείο και το καταψύκτη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μεμονωμένη σακούλα Ameda Cool ‘N Carry για να διατηρήσεις το γάλα δροσερό μεταξύ νοσοκομείου και σπιτιού.

Αν η προμήθεια γάλακτος μειωθεί κάτω από 750ml ανά μέρα δοκίμασες αυτές τις ιδέες για να το αυξήσεις.

 • Χρησιμοποίησε την αντλία περισσότερο .(τα άδεια στήθη κάνουν γρηγορότερο γάλα)
 • Κράτα το μωρό σου πάνω στο δέρμα σου πριν να αντλήσεις
 • Άλλαξε και πάρε ένα νοσοκομειακό ενοικιαζόμενο εξοπλισμό αντλίας αν δεν χρησιμοποιείς ήδη κάποιο.
 • Χρησιμοποίησε την αντλία περισσότερες φορές κάθε μέρα.
 • Ρώτα την σύμβουλο γαλακτισμού να μιλήσει στο γιατρό σου για φάρμακα και προετοιμασίες που μπορούν να ενισχύσουν την προμήθεια

Η ικανότητα του μωρού να θηλάζει εξαρτάται από το πόσο νωρίς το μωρό σου γεννήθηκε και την υγεία του. Το νοσοκομείο σου μπορεί να έχει τακτικές που επηρεάζουν το πότε θα ξεκινήσεις το θηλασμό. Ακόμα και πριν από αυτό προσπάθησε να κρατήσεις το μωρό σου να παραμείνει ζεστό και ήρεμο και να κοιμάται καλυτέρα. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις περισσότερο γάλα.

 

Το μωρό σου έχει ικανότητες στο τάισμα πριν ξεκινήσει να θηλάζει. Μελέτες που έγιναν στη Σουηδία, όπου το 98% των μητέρων θηλάζουν, βρήκαν ότι.

 • Στην 28η εβδομάδα κυοφορίας τα μωρά μπορούν να εστιάσουν στο στήθος και να το πιάσουν.
 • Στην 31η εβδομάδα κυοφορίας κάποια μωρά μπορούν να πιπιλήσουν και να πάρουν γάλα.
 • Την 36η εβδομάδα κυοφορίας, το 85% των πρώιμων βρεφών μπορούν να θηλάσουν πλήρως
 • Τα μωρά με προβλήματα υγείας τείνουν να κάνουν περισσότερο να θηλάσουν πλήρως

 

Το γάλα σου είναι η μοναδική πηγή συγκεκριμένων ζωντανών κυττάρων και ενζύμων που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία του μωρού σου.

 

Όταν είναι έτοιμα να πάρουν τροφή από το στόμα, τα μωρά μπορούν να πάνε στο στήθος πρώτα. Μελέτες έχουν βρει ότι τα πρώιμα μωρά μπορεί να έχουν λιγότερους χτύπους καρδιάς και προβλήματα αναπνοής όταν τα ταΐζουν στο στήθος παρά στο μπουκάλι. Ένα μωρό που δεν παίρνει πλήρες γεύμα από το στήθος μπορεί να τραφεί με σωλήνα μέχρι να θηλάσει καλά.

 

Όταν είναι ώρα να δώσεις το στήθος άρχισε να θηλάζεις όταν το μωρό είναι ήρεμο και σε εγρήγορση. Για να μάθεις αν το μωρό σου είναι έτοιμο ψάξε τα σημάδια:

 • Ρουφήξει γύρω από τον σωλήνα τροφής
 • Βάζει το χέρι στο στόμα του.
 • Γουργουρίζει και γέρνει το κεφάλι της προς τα εσένα με ανοιχτό το στόμα.

Σκέψου τον πρώτο θηλασμό ως πρακτική.

 • Το μωρό σου ίσως γλείφει ή να αρπάξει τη θηλή στην αρχή.
 • Πολλά πρώιμα βρέφη ρουφούν σε σύντομα ξεσπάσματα και αποκοιμιούνται εύκολα
 • Μπορεί να χρειαστεί πολλά γεύματα μέχρι το μωρό σου να θηλάζει καλά.
 • Αν το μωρό σου δεν παίρνει πολύ γάλα στην αρχή, είναι εντάξει, γιατί θα του δοθεί περισσότερο γάλα μετά το θηλασμό.

Για να φτάσεις στο στάδιο του πλήρους θηλασμού ψάξε βοήθεια από ένα σύμβουλο γαλακτισμού με πολλά πιστοποιητικά(IBCLC). Για να το βρεις κοντά σου ψάξε στο www.ilca.org

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το μωρό σου μπορεί να μην ανήκει στο μέσο όρο. Αν έχεις αμφιβολίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.

ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Έγινες πατέρας! Η υπερηφάνεια, χαρά και η απόλαυση που νιώθεις ίσως είναι ανάμικτες με το φόβο, την αγωνία και την ανασφάλεια. Άλλωστε, ο νέος σου ρόλος θα κρατήσει για δεκαετίες! Και ενώ δεν μπορείς να θηλάσεις, είσαι καίριος στον επιτυχή θηλασμό του μωρού σου.

Οι πρώτες 40 μέρες μετά τη γέννα είναι ευπαθής και ταραχώδης περίοδο. Οι νέες μητέρες θέλουν πολλή υποστήριξη. Παρακάτω βρίσκονται μερικά από αυτά που θα μπορούσες να κάνεις.

 • Κανόνισε να βρεις βοήθεια. Σε ορισμένους πολιτισμούς οι πρώτες εβδομάδες θεωρούνται ξεχωριστές. Οι μητέρες κρατούνται ξεχωριστά από του άλλους ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στο μωρό. Οι δουλείες του νοικοκυριού γίνονται από άλλους. Και όταν οι πρώτες 40 μέρες περάσουν, η μητέρα δημοσίως επαινείται για την καλή δουλεία της. Σε αυτούς τους πολιτισμούς, λίγες μητέρες αποκτούν επιλόχεια κατάθλιψη. Όσο περισσότερο μπορείς να επεκτείνεις αυτές τις 40 πρώτες μέρες , τόσο το καλύτερο.
 • Μάθε σχετικά με το θηλασμό. Είναι εύκολο να υποστηρίξεις την σύντροφο σου όταν πιστεύεις σε αυτό που κάνει. Ενημερώσου . θα σε λατρέψει γι’αυτό! Επίσης , ο θηλασμός εξοικονομεί αρκετά λεφτά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου του μωρού, μπορείς να εξοικονομήσεις $1.000-2.000 σε φόρμουλα και $300-400 σε έξοδα μητρικά.
 • Περιόρισε τους επισκέπτες. Αυτό που χρειάζεται η σύντροφος σου περισσότερο τώρα είναι ξεκούραση, βοήθεια, και χρόνο με το μωρό σου. Αν επιτρέψεις κάποιους επισκέπτες, σιγουρέψου ότι είναι εκεί για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τις επιλογές της. Αν όχι καθυστέρησε την επίσκεψη ή διατήρησε την σύντομη. Άλλοι μπορούν να την αναστατώσουν εύκολα γιατί περικύκλωσε την μόνο με υποστηρικτές. Απόφυγε κάθε ένα για τον οποίο θα θέλει να καθαρίσει και να μαγειρέψει.
 • Μάθε ποιον να καλέσεις για ερωτήσεις πάνω στο θηλασμό. Ζήτα στο νοσοκομείο για μια λίστα με ονόματα και τηλέφωνα. Μερικά νοσοκομεία έχουν τη δίκη τους γραμμή υποστήριξης για το θηλασμό. Η βρες κάποιον στην περιοχή στη διεύθυνση www.ilca.org και www.lalecheleague.org.

Αν δεν έχετε περάσει πολύ χρόνο με μικρά μωρά , πρώτα μάθετε ότι δεν σπάζουν. Στα μωρά τους αρέσει να τα αγγίζουν. Μπορείς να έρθεις κοντά τους και με άλλους τρόπους πέρα από το τάισμα.

 • Κάνε στο μωρό σου ένα μπάνιο. Αυτή μπορεί να γίνει μια στιγμή διασκέδασης και για τους δυο.
 • Άλλαξε την πάνα του μωρού σου. Αυτό γίνεται ευκολότερο με την εξάσκηση. Και όταν το μωρό σου θηλάζει μόνο. Οι πάνες δε μυρίζουν άσχημα.
 • Πήγαινε το μωρό στη σύντροφο σου για το τάισμα. Ναι! Ακόμα και κατά τη νύχτα.
 • Πέρνα χρόνο με το μωρό σου. Βαλε το μωρό στο γυμνό σου στήθος. Τα μωρά λατρεύουν να νιώθουν το δέρμα σου πάνω στο δικό τους. Κάνε του μασάζ.
 • Χάδια και βόλτες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε περιόδους νευρικότητας. Η κίνηση χαλαρώνει τα μωρά.
 • Μίλα και τραγούδα στο μωρό σου. Έτσι μαθαίνουν τα μωρά να μιλάνε.
 • Κράτα το μωρό σου. Δώσε χρόνο στην σύντροφο σου να κάνει ένα μπάνιο ή να φάει ένα γεύμα.
 • Παίξε με το μωρό σου. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες παίζουν με το δικός τους τρόπο. Έτσι τα μωρά μαθαίνουν και μπορεί να είναι διασκεδαστικό και για τους δυο σας.

 

Μερικοί μπαμπάδες θέλουν να δίνουν τα μπουκάλια με μητρικό γάλα. Άλλα αν το μωρό σας θηλάζει και βάζει σωστό βάρος , ίσως είναι καλύτερο να αναβάλλεις να δίνει μπουκάλι μέχρι το μωρό σου να είναι 4-6 εβδομάδων και έχει εξασκηθεί στο θηλασμό. Μερικά μωρά που ταΐζονται με το μπουκάλι πολύ νωρίς αρνούνται μετά το θηλασμό. Είναι καλό για την σύντροφο σου να βγάλει λίγο γάλα για να είναι πιο άνετα αυτή την περίοδο. Οποιοδήποτε γάλα που αντλήθηκε μπορεί να καταψυχτεί για αργότερα. Αν εσύ και η σύντροφος σου αποφασίσετε να δίνεται με το γάλα , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έβγαλε το μπουκάλι.

 

<<Οι πρώτες 40 μέρες μετά τη γέννα είναι ευπαθής και ταραχώδης περίοδος>>

Παρακάτω υπάρχουν μερικοί από τους πολλούς τρόπους.

 • Βοήθησε την να είναι άνετα. Σιγουρέψου ότι έχει ότι χρειάζεται. Βοήθησε την με τα μαξιλάρια. Φέρε της κάτι να πιει. Μήπως χρειάζεται ένα υποπόδιο για τα πόδια της?
 • Βοήθησε την να κοιμηθεί. Θύμισε την να πάρει έναν υπνάκο όταν το μωρό κοιμάται μέσα στην ημέρα. Προσφέρσου να κάνες τις δουλειές του νοικοκυριού, ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί. Βοήθησε την να πιάσει το μωρό τη θηλή τη νύχτα ενώ είναι ξαπλωμένη ώστε να μπορεί να αποκοιμάται. Η ξεκούραση θα τη βοηθήσει να αναρρώσει από τη γέννα.
 • Κάνε θελήματα γι’αυτην. Έτσι ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στο μωρό
 • Πέρνα χρόνο με άλλα μεγαλύτερα παιδιά. Για να την βοηθήσεις να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει με το μωρό.
 • Φτιάξε ένα γεύμα. Και ψώνισε για να σιγουρευτείς ότι έχει υγιεινά γεύματα.
 • Μίλα και άκου. Μοιράσου σκέψεις και συναισθήματα. Όσο οι ρόλοι σας αλλάζουν, είναι σημαντικό να μιλάτε. Να είσαι ειλικρινής για καλά και άσχημα συναισθήματα. Δείξε σεβασμό ακόμα και όταν υπάρχει ένταση.

Ο θηλασμός είναι μια περίοδος έντονης οικειότητας μεταξύ μητέρας και παιδιού και περιλαμβάνει αρκετή επαφή. Έτσι στην αρχή η σύντροφος σου θα έχει λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ. Μην το πάρεις προσωπικά. Δώσε της χρόνο και χώρο. Όταν θα έχει τον έλεγχο της στην 6η εβδομάδα και είστε και οι δυο έτοιμοι να ξαναρχίσετε το σεξ , έχε στο μυαλό σου τις ορμόνες του θηλασμού που μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα. Σχεδίασε εκ των πρότερων και έχε μαζί σου κάποιο λιπαντικό.

 

Έχεις ακούσει ότι ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει μωρά γεννημένα σε τακτά διαστήματα? Έρευνα δείχνει ότι προσφέρει 98% προστασία από την εγκυμοσύνη, άλλα μόνο αν τα παρακάτω είναι αληθή.

 • Η σύντροφο σου δεν είχε καθόλου έμμηνο ρύση και θηλάζει πλήρως όλο το 24ωρο
 • Το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών και δεν παίρνει pacifiers ή μπουκάλια
 • Το μωρό σας δεν ξεπερνά τις τέσσερις ώρες μεταξύ των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Αν όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για εσάς, με βασιστείτε στο θηλασμό ως τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης. Μιλήστε με το γιατρό της συντρόφου σας για μια επιλογή αντισύλληψης. Οι μέθοδοι όπως τα προφυλακτικά και τα διαφράγματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μια άλλη επιλογή είναι τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν μόνο προγεστινη(το μικρό χάπι). Αυτό μπορεί να το αρχίσει στις περίπου έξι εβδομάδες , όταν η σύντροφος σου έχει μια πλήρη προμήθεια γάλακτος. Αν η προμήθεια γάλακτος μειωθεί μιλήστε στο γιατρό της για να αλλάξετε μέθοδο.

Πριν από χρόνια, περισσότερες μητέρες και πατεράδες περίμεναν να αναλάβουν καθορισμένους ρόλους μετά τη γέννηση του μωρού. Πιο συχνά ο μπαμπάς πήγαινε στη δουλειά και η μαμά έμενε στο σπίτι με το μωρό. Ο θηλασμός ήταν η δουλεία της μαμάς και μόνο.

Σήμερα οι πατεράδες τείνουν να είναι πιο δραστήριοι στη φροντίδα του μωρού και στη γονική σχέση. Αν η σύντροφος σου θηλάζει μπορείς ακόμα να είσαι ενεργός γονιός. Όταν η μαμά είναι έξω και εσύ φροντίζεις το μωρό, μπορείς να δώσεις γάλα που άντλησε η μαμά. Σε μερικές οικογένειες ο μπαμπάς μένει σπίτι με το μωρό, ενώ η μαμά δουλεύει έκτος του σπιτιού. Σε αυτή τη περίπτωση η μητέρα μπορεί να θηλάζει όσο είναι σπίτι και να αντλεί το γάλα όσο είναι μακριά.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το μωρό σου μπορεί να μην ανήκει στο μέσο όρο. Αν έχεις αμφιβολίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Όχι, δεν υπάρχουν τρόφιμα (όπως το αγελαδινό γάλα) που κάθε μητέρα που θηλάζει θα έπρεπε να τρώει. (Οι αγελάδες δεν πίνουν γάλα για να παράγουν γάλα). Και δεν υπάρχουν τροφές που όλες οι μητέρες πρέπει να αποφεύγουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις , δεν υπάρχει ανάγκη να αποφεύγουν σοκολάτα, πικάντικα φαγητά, κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο ή λάχανο. Το κλειδί είναι: όλα με μετρό. Σε μια μελέτη οι μητέρες έφαγαν πολλά σκόρδα- περισσότερα από όσο θα μπορούσε να φάει κανείς σε ένα γεύμα. Και τα μωρά τους θήλαζαν περισσότερο. Τους άρεσε η γεύση! Σε πολλές χώρες , όπως η Ταϊλανδή και το Μέξικο, οι μητέρες τρώνε πικάντικα φαγητά ενώ θήλαζαν χωρίς άσχημες επιπτώσεις στα μωρά τους.

Απολαύστε το!

Όχι, απλά να τρως <<σύμφωνα με τη πεινά σου>>. Επιπλέον θερμίδες δε φαίνεται να είναι τόσο σημαντικές όσο θεωρούνταν παλιά. Οι αποθήκες λίπους σου κατά τη γέννα παρέχουν  πολλά από τα καύσιμα που χρειάζονται για να φτιάξεις γάλα. Η ερευνά έχει βρει ότι ο μεταβολισμός σου μπορεί να είναι πιο αποδοτικός κατά το θηλασμό από ότι άλλες στιγμές. Αυτό ίσως μειώσει την ανάγκη σου για επιπλέον θερμίδες. Πιο ενεργητικές μητέρες θα χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, αλλά θα νιώθουν και το πιο πιθανό περισσότερο πεινασμένες.

Ναι, παρόλο που η σωστή διατροφή είναι καλή για σένα( ενισχύει την ενέργεια σου και την αντίσταση στις αρρώστιες), μια ιδανική διατροφή δεν παράγει απαραίτητα καλής ποιότητας γάλα. Όπως η ειδική στο θηλασμό Ruth Lawrence, MD, γραφεί << σε όλο το κόσμο γυναίκες παράγουν αρκετό ακόμα και για άφθονο γάλα με πολύ ανεπαρκείς διατροφές>>. Μελέτες έχουν δείξει ότι χρειάζονται εβδομάδες πείνας για να επηρεαστεί το γάλα της μητέρας.

Πρώτα, έχε στο μυαλό σου ότι όλα τα μωρά σχεδόν περνανε περιόδους νευρικότητας και τέτοιες αντιδράσεις σε διατροφή είναι ασυνήθιστες. Η νευρικότητα του μωρού σας είναι πιθανόν άσχετη με τη διατροφή σας. Εκτός από τη νευρικότητα, άλλα σημάδια στο μωρό είναι η ξηρότητα, η συμφόρηση, ματωμένα κόπρανα, εξανθήματα και άσθμα. Αν υποπτευθεις ότι κάποιο φαγητό επηρεάζει το μωρό σου, προσπάθησε να το αποφύγεις .( το γάλα της αγελάδας χρειάζεται δυο εβδομάδες περίπου ή τόσο περίπου για να καθαρίσει). Τότε προσπάθησε να το φας ξανά. Αν το μωρό σου αντιδράσει τότε, θα ξέρεις να αποφεύγεις την συγκεκριμένη τροφή από έξι μέχρι εννέα μηνών). Οι πιο ένοχες τροφές είναι οι πρωτεϊνούχες όπως είναι τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το ασπράδι του αυγού, τα φιστίκια και τα ψαριά.. μόνο αλλάζοντας τη διατροφή σου θα ξέρεις σίγουρα.

Όχι, στη πραγματικότητα αυτή ίσως είναι η καλύτερη στιγμή, γιατί ο θηλασμός βοηθάει στο να καούν θερμίδες. Είναι καλύτερα ωστόσο να προχωράς αργά και να χάνεις βάρος σταδιακά. Κάθε δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1800 θερμίδες την ημέρα. Όπως και με τα αλλά διατροφικά προϊόντα, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι όλες εντάξει σε μέτρια χρήση, μια με δυο φορές την ημέρα.

Να πίνεις όσο δίψας είναι η απλή οδηγία. Μελέτες δεν έχουν βρει ακόμα κάτι να συνδέει τα υγρά που πίνει μια μητέρα και την προμήθεια της σε γάλα. Η προμήθεια γάλακτος βασίζεται στις φορές  καθημερινά που το γάλα σου αδειάζει από το στήθος σου. Αν τα ουρά σου είναι ακόμα σκούρα κίτρινα είναι σημάδι ότι χρειάζεσαι περισσότερα υγρά. Για να το κάνεις ευκολότερο να παίρνεις υγρά όταν δίψας κρατά ένα μπουκάλι νερό ή χυμό κοντά στο συνηθισμένο σημείο ,όπου θηλάζεις.

Όχι από όσο ξέρουμε. Και πάλι η προμήθεια γάλακτος βασίζεται στην συχνότητα που αδειάζουν τα στήθη σου από το γάλα. Όσο περισσότερες φορές θηλάζεις ή βγάζεις γάλα τόσο περισσότερο γάλα παράγεις. Για πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία και τα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την παροχή γάλακτος συμβουλέψου το γιατρό σου.

Χρειάζεται είτε να τρως φαγητά που παρέχουν Βιταμίνη Β12(όπως είναι τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά) ή να παίρνεις συμπληρώματα. Αν ακόλουθης μακροβιοτική ή διατροφή που απαγορεύει τα γαλακτοκομικά ή οποιαδήποτε άλλη διατροφή που δεν επιτρέπει τα ζωικά προϊόντα, σιγουρέψου να πάρεις αρκετή βιταμίνη Β12

<<Δεν υπάρχουν φαγητά που όλες οι μητέρες πρέπει να αποφύγουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις  δεν υπάρχει ανάγκη για αποφυγή σοκολάτας, των πικάντικων φαγητών, των κρεμμυδιών, του σκόρδου, του μπρόκολου ή του λάχανου. Το κλειδί σε όλα είναι το μετρό>>.

Όπως και με όλα τα μέρη της διατροφής σου, σκέψου το μέτρο. Ένα ή δυο φλιτζάνια καφέ( ή άλλα καφεινουχα ποτά όπως το τσάι και τα αναψυκτικά) δεν πρόκειται μάλλον να προκαλέσουν αντίδραση. Έκτος αν το μωρό σου είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο, δεν υπάρχει ανάγκη να απέχεις.

Ναι, μέτριο και πολύ ποτό είναι επικίνδυνο για το μωρό σου, άλλα λίγο αλκοόλ , στο γάλα περιστασιακά δεν έχει βρεθεί να προκαλεί ζημιά.

Οι μητέρες που θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ στο γάλα τους μπορούν να πιουν μετά από το θηλασμό. Η μελέτη δείχνει ότι το αλκοόλ φεύγει γρήγορα από το γάλα της μαμάς φτάνοντας στο απόγειο μέσα σε 30 ή 60 λεπτά(60 με 90 λεπτά όταν το πίνεις με φαγητό). Αλλά επίσης φεύγει από το γάλα γρηγορότερα. Για μια γυναίκα 12 λιβρών χρειάζεται 2 με 3 ώρες για το αλκοόλ σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί να φύγει από το γάλα της. Δεν υπάρχει λόγος να αντλείς για να κάνεις το γάλα σου χωρίς αλκοόλ. Αν μια μητέρα που θηλάζει έχει ένα πιο δυνατό ποτό ή παραπάνω από ένα ποτήρι μπύρας ή κρασιού θα κάνει περισσότερο για το αλκοόλ να φύγει από τα γάλα της.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το μωρό σου μπορεί να μην ανήκει στο μέσο όρο. Αν έχεις αμφιβολίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.

Κρατώντας το μωρό σου και <επικόλληση στο στήθος>

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Όπως ακριβώς κάθε άλλη ικανότητα, ο θηλασμός χρειάζεται εξάσκηση. Δε θα αργείς όμως να τη νιώσεις σα δεύτερη φύση σου. Στο μεταξύ, παρατίθενται κάποιες συμβουλές.

Ήξερες ότι τα μωρά γεννιούνται με τις απαραίτητες ικανότητες για να φτάσουν στο στήθος και να θρεφτούν χωρίς βοήθεια? Αυτό είναι αλήθεια για όλα τα νεογέννητα θηλαστικά, συμπεριλαμβανόμενου και του δικού σου. Γνωρίζοντας για τις ικανότητες του μωρού σου φεύγει το άγχος του να τα κάνεις όλα <σωστά>. Το μωρό σου ξέρει τι κάνει! Απλά βοήθησε το να πάρει τη σωστή θέση και να το ενθαρρύνεις.

Για να δεις εν δράση τις έμφυτες ικανότητες του μωρού σου στο τάισμα . βγάλε τα ρούχα του μωρού σου έκτος από τη πάνα και άνοιξε το πουκάμισο σου ή βγάλε το. Κράτησε το μωρό όρθιο ανάμεσα στα στήθη σου ακουμπώντας το δέρμα και στραμμένο προς εσένα. Όταν κρατάς ένα ήρεμο, πεινασμένο μωρό με αυτό τον τρόπο:

 • Το κεφάλι του αρχίζει να κτυπάει από πλευρά σε πλευρά
 • Τότε πέφτει προς το μέρος του στήθους.

Όταν αυτό συμβαίνει μπορείς να βοηθήσεις μετακινώντας τα οπίσθια του προς το άλλο στήθος. Πρέπει να υποστηρίζεις του γοφούς του και το λαιμό και να το ευθυγραμμίσεις με το στήθος έτσι ώστε η μύτη του να είναι στο ύψος με η θηλή σου. Άφησε το κεφάλι του να γύρει πίσω λίγο και το σαγόνι του να ακουμπήσει το στήθος. Πριν το καταλάβεις, το μωρό θηλάζει.

Δεν υπάρχει <σωστός> τρόπος να κρατάς ένα μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κάνε αυτό που νοιώθεις και για σένα και για το μωρό σου. Επειδή οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς σωματικούς τύπους ότι βολεύει τη φίλη σου μπορεί ή μπορεί και όχι να βολεύει εσένα.

Βρες ένα τρόπο να κρατάς που σου επιτρέπει οι ωμοί και τα μπράτσα σου να είναι χαλαρά. Αν είσαι ανασηκωμένη για να θηλάσεις βρες μια θέση που προσφέρει καλή στήριξη στην πλάτη. Δοκίμασε ένα υποπόδιο και/ ή μαξιλάρια για να διαπιστώσεις αν σου δίνουν περισσότερη άνεση. Σε πολλές μητέρες αρέσει να κρατανε το μωρό τους μπροστά. Μπορείς να στηρίξεις την πλάτη του μωρού σου και το κεφάλι του με ένα αντιβραχιονιο κοντά στο καρπό σου. Ή, μπορείς να στηρίξεις την πλάτη και το κεφάλι του μωρού σου με το χέρι σου από τη πλευρά του στήθους που δεν θηλάζει.

Οποιαδήποτε θέση και να χρησιμοποιείς έλεγξε τα παρακάτω

 • Το κεφάλι , οι ωμοί και ο γοφοί του μωρού σου να είναι σε ευθεία και όχι στραμμένοι ή γυρισμένοι.
 • Το μωρό κοιτάζει απευθείας το στήθος και δεν χρειάζεται να του γυρίσεις το κεφάλι
 • Το σώμα του ακουμπά προς το δικό σου, με τα πόδια, τα οπίσθια και τους ώμους μαζεμένα κοντά (χωρίς κενά)
 • Το κεφάλι έχει την ελευθερία να γύρει λίγο πίσω και έρχεται προς το στήθος με το σαγόνι πρώτα.

Το να μάθεις να θηλάζεις ξαπλωμένη είναι ζωτικής σημασίας. Σου επιτρέπει να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς ενώ θηλάζεις.  Χρησιμοποίησε αυτές τις φωτογραφίες σαν σημείο εκκίνησης. Κάνε εξάσκηση την ώρα που ξυπνάς, κανένας δεν μαθαίνει καλύτερα από όταν είναι μισοκοιμισμένος.

Η άνεση στο θηλασμό εξαρτάται από πού προσγειώνεται η θηλή σου στο στόμα του μωρού σου. Και αυτό εξαρτάται από το πώς πιάνει το μωρό σου το στήθος ή το γαντζώνει.

Για να το καταλάβεις αυτό καλύτερα, χρησιμοποίησε τη γλωσσά σου ή το δάχτυλο σου για να νιώσεις το πάνω μέρος του στόματος σου. Πίσω από τα δόντια σου και τα ουλή , το νιώθεις σκληρό. Όταν η θηλή σου πιέζεται σε αυτή την περιοχή μέσα στο στόμα του μωρού σου μπορεί να πονέσει.

<Το μωρό σου ξέρει τι κάνει! Απλά βοήθησε το να πάρει τη θέση και ευθύμησε το>

 

Αλλά αν πας πιο πίσω στο στόμα σου, θα νιώσεις το πάνω μέρος του στόματος να μετατρέπεται από σκληρό σε μαλακό. Κάποιοι του έχουν δώσει το παρατσούκλι ως <ζώνη άνεσης>. Μόλις η θηλή σας φτάσει σε αυτό το σημείο ο θηλασμός είναι άνετος. Δεν υπάρχει υπερβολική τριβή ή πίεση στη θηλή σου.

Για να καταφέρεις αυτό κατά τη διάρκεια της επικόλλησης, όπως το μωρό σου κατευθύνεται στο στήθος.

 • Με το μωρό σου να πιέζει ελαφρά εναντίον σου και τη μύτη του σε ευθεία με τη θηλή σου, άσε το κεφάλι του να γέρνει λίγο πίσω( απόφυγε να πιέσεις το πίσω μέρος του κεφαλιού του)
 • Άσε το πηγούνι του να αγγίζει το στήθος σου και απομάκρυνε το
 • Επανέλαβε μέχρι το στόμα του να ανοίξει διάπλατα όπως το χασμουρητό
 • Όπως κινείται προς το στήθος σου με τα σαγόνι πρώτα, απλά πίεσε τους ώμους του μωρού από πίσω για ένα πιο βαθύ πιάσιμο.

Αυτό το ελαφρύ σπρώξιμο βοηθού τη θηλή να φτάσει στην ζώνη άνεσης. Ο θηλασμός τείνει να είναι καλύτερος όταν το μωρό σου πιαστεί έκτος κέντρου, ώστε το κατώτερο σημείο του σαγονιού του μωρού να είναι όσο το δυνατό πιο μακριά από τη θηλή όσο μπορεί.

 • Νιώθεις μια έλξη στο στήθος αλλά όχι πόνο ( κατά την πρώτη εβδομάδα ή περίπου μπορεί να νιώθεις λίγο πόνο στην αρχή που παίρνει εύκολα)
 • Μπορεί να ακούσεις το μωρό σου να καταπίνει
 • Και τα δυο χείλη του προεξέχουν προς τα έξω
 • Βλέπεις μεγαλύτερο μέρος της σκούρας περιοχής της θηλής σου πάνω από το πάνω χείλος του μωρού από ότι στο κάτω, που σημαίνει ότι η επικόλληση είναι έκτος κέντρου όπως θα έπρεπε να είναι.

Αν ο θηλασμός πονάει ζήτησε βοήθεια άμεσα από το γιατρό σου ή την σύμβουλο γαλακτισμού (IBCLC). Όσο πιο γρήγορα δεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει τόσο το καλύτερο.

Αν το μωρό σου δυσκολεύεται να πιάσει το στήθος  μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις το σχήμα του στήθους. Για να το κάνεις αυτό βεβαιώσου ότι ο αντίχειρας και τα δάχτυλα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα χείλη του. (Φαντάσου τον αντίχειρα σου όπως το μουστάκι του μωρού σου). Κράτα τα δάχτυλα σου πίσω μακριά του.

Πιέζοντας το στήθος λίγο , αυτό το ‘σάντουιτς’  της θηλής ίσως είναι ευκολότερο για το μωρό σου να το πιάσει.

Το που θα βάλεις το χέρι σου για να δώσεις σχήμα στο στήθος σου εξαρτάται από το πώς το πιάνεις.

Να πιάνεις το μωρό σου μπροστά στο πλάι διαμόρφωσε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα σου όπως ένα <U> . Αν το κρατάς παράλληλα με σε να διαμόρφωσε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα περισσότερο από ένα <C>. Θυμήσου ότι τα δάχτυλα του θα έπρεπε να είναι στην ίδια κατεύθυνση με το στόμα του μωρού σου.

Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος αν κρατάς το μωρό σου στο ύψος του στήθους.

Μερικά μωρά το κάνουν καλύτερα νωρίς, αν υποστηρίξεις το στήθος σου. Άλλα πάλι δεν χρειάζονται υποστήριξη. Κάνε αυτό που έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το μωρό σου μπορεί να μην ανήκει στο μέσο όρο. Αν έχεις αμφιβολίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.

Πώς να φτιάξεις μια πλήρη προμήθεια γάλακτος με την αντλία στήθους.

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Μετά τη γέννηση να βρεις τον εαυτό σου να έρχεται σε επαφή με την αντλία πάρα με το να φροντίζεις το μωρό σου, ίσως νιώσεις. Ίσως σε βοηθήσει να σκάφτεσαι την αντλία ως ένα χρήσιμο εργαλείο που σε βοηθάει να ετοιμαστείς για το θηλασμό.

 

Ξεκίνα να χρησιμοποιείς την αντλία έχοντας στο μυαλό σου τον στόχο σου. Να αντλείς μια πλήρη προμήθεια γάλακτος (750 – 1050 ml) την ημέρα από την ημέρα 7- 10, αμέσως μετά τη γεννά, το σώμα σου είναι σε ακμή και έτοιμο να παράγει γάλα. Μην περιμένεις πολύ. Αν το κάνεις, ίσως είναι πολύ δυσκολότερο να φτάσεις τον στόχο σου.

 • Αν μπορείς, ξεκινά να χρησιμοποιείς την αντλία μέσα στις πρώτες έξι ώρες μετά τη γέννα
 • Όσο το δυνατόν συντομότερα, χρησιμοποίησε την αντλία τουλάχιστον 8-10 φορές κάθε 24 ώρες. Με αυτό το τρόπο πολλές φορές κάθε μέρα το μωρό σου θα μπορούσε να θηλάζεται. Γενικά, όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τη αντλία κάθε μέρα, τόσο περισσότερο γάλα παράγεις. Το αντίστροφο είναι αλήθεια, επίσης. Όσο λιγότερο χρησιμοποιείς την αντλία, τόσο λιγότερο γάλα παράγεις.
 • Αν το μωρό σου δεν θηλάζει, χρησιμοποίησε μια ενοικιαζόμενη αντλία του νοσοκομείου
 • Μέχρι το γάλα σου να εμφανιστεί την ημέρα 3 ή 4, χρησιμοποίησε την αντλία για τουλάχιστον 10-15 λεπτά σε κάθε στήθος.
 • Χρησιμοποίησε τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μην επιτρέψεις να περάσουν πάνω από 5 ώρες μεταξύ της χρήσης των αντλιών( τα γεμάτα στήθη κάνουν το γάλα να κατεβαίνει πιο αργά)
 • Περίμενε να αντλήσεις στην αρχή πολύ λίγο γάλα. Ακόμα και οι σταγόνες είναι σημαντικές για το μωρό σου.
 • Η χρήση της αντλίας συχνά <<σε βάζει σε τάξη>> για περισσότερα από γάλα μόνο. Αυτή λέει στο σώμα σου να παράγει περισσότερο.

Όταν το γάλα σου αυξάνει από σταγόνες σε ουγκιά γύρω στην μέρα 4, κάνε αυτές τις αλλαγές:

 • Χρησιμοποίησε την αντλία για περισσότερο χρόνο-δυο λεπτά μετά από την τελευταία σταγόνα γάλακτος ή 20-30 λεπτά, οποίο γίνει γρηγορότερα. (Τα άδεια στήθη παράγουν γάλα γρηγορότερα)
 • Επικεντρώσου στην συχνότητα που χρησιμοποιείς την αντλία κάθε μέρα, και όχι στον χρόνο μεταξύ των αντλήσεων(δηλαδή κάθε 2 ή 3 ώρες)

Για πολλές μητέρες είναι πιο απλό να επικεντρωθούν στο συνολικό κάθε μέρα. Αυτή η καθημερινή συνολική ποσότητα που φαίνεται να είναι πιο σημαντική στην παράγωγη σου γάλακτος. Πάρα να προσπαθήσεις να αντλείς στα ίδια διαστήματα κάθε μέρα, καλύτερα σκέψου: <<Πως μπορώ να προσαρμοστώ σε 10 ή περίπου χρήσεις αντλίας?>>. Αν διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αντλία κάποια στιγμή της ημέρας χρησιμοποίησε την κάθε στιγμή που μπορείς.

Όταν φτάσεις 750-1050 ml την ημέρα, έχεις φτάσει στον στόχο σου. Οι περισσότερες μητέρες μπορούν τότε να χρησιμοποιήσουν την αντλία λιγότερες φορές μέσα στην ημέρα και να διατηρούν την προμήθεια τους. Τότε τι γίνεται?

 • Προσπάθησε να μειώσεις σε 5-7 χρήσεις της αντλίας κάθε μέρα. Αν η προμήθεια σου μειωθεί, δες την επομένη ενότητα.
 • Προσπάθησε να κοιμηθείς όλη τη νύχτα. Με μια πλήρη προμήθεια , πολλές μητέρες που να χρησιμοποιούν την αντλία τη βάζουν αμέσως πριν να κοιμηθούν και μετά πρώτο πράγμα το πρωί. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να γεμίσει πολύ το στήθος τότε κάνε το.
 • Χρησιμοποίησε την αντλία για λιγότερη ώρα. Για τις περισσότερες μητέρες, 10-15 λεπτά άντλησης είναι αρκετά.
 • Μια φόρα την εβδομάδα, πρόσθεσε την ποσότητα του γάλακτος που αντλείς σε μια 24ωρη περίοδο. Κατάγραψε την και σύγκρινε στα συνολικά ποσά κάθε εβδομάδας. Θα ξέρεις αμέσως αν η προμήθεια σου ξεκίνησε να μειώνεται.

Αν χρειαστεί να ενισχύσεις την προμήθεια γάλακτος σου όσο νωρίτερα προσπαθήσεις τόσο γρηγορότερα θα δεις αποτελέσματα. Παρακάτω υπάρχουν μερικές ιδέες να δοκιμάσεις.

 • Χρησιμοποίησε την αντλία περισσότερο: 8-12 φορές την ημέρα ενισχύουν την προμήθεια γάλακτος για τις περισσότερες μητέρες.
 • Χρησιμοποίησε την αντλία περισσότερη ώρα: μέχρι και δυο λεπτά από την τελευταία σταγόνα του γάλακτος ή 20-30 λεπτά, οτιδήποτε γίνεται πρώτα. (τα άδεια στήθη κάνουν το γάλα γρηγορότερα)
 • Έλεγξε την προσαρμογή της αντλίας και του σωλήνα με το να διαβάσεις <<αποκτώντας μια καλή εφαρμογή του σωλήνα>> στη σελίδα ameda.com. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να αλλάξει με την ώρα και την άντληση.
 • Κάνε μασάζ το στήθος την ώρα της άντλησης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο γάλα.
 • Ψάξε για φάρμακα και προετοιμασίες που μπορούν να ενισχύσουν την προμήθεια. Συμβουλέψου το γιατρό σου και ρώτα τον σύμβουλο γαλακτισμού για να πάρεις πληροφορίες.

Χρησιμοποιώντας την αντλία για ένα μωρό που δεν θηλάζει προσφέρει πολλά. Είναι ωραίο να βλέπεις το μωρό σου να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται με το γάλα σου. Αλλά δεν είναι εύκολο. Μερικοί ειδικοί προτείνουν μητρικό γάλα για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ακόμα και έτσι εξαιτίας του επιπλέον χρόνου που χρειάζεται πολλές μητέρες το βρίσκουν δύσκολο να κάνουν πλήρη άντληση μακροπρόθεσμα. Αλλά υπάρχουν άλλες επιλογές. Ακόμα και αν κάνεις άντληση για εβδομάδες ή μήνες μπορείς να προσπαθήσεις να θηλάσεις. Αλλά μην περιμένεις να το κάνεις μόνη σου. Οι περισσότερες μητέρες χρειάζονται βοήθεια να κάνουν αυτή την αλλαγή. Το να ζητήσεις βοήθεια είναι ωφέλιμο για σένα και το μωρό σου.

Για πολλές μητέρες το καλύτερο άτομο για να ζητήσουν βοήθεια είναι ο σύμβουλος γαλακτισμού με πολλά πιστοποιητικά (IBCLC). Μέρος της δουλειάς της είναι να ξέρει κόλπα για να κάνει την δουλεία του θηλασμού. Για να βρεις έναν κοντά σου ψάξε στο www.ilca.org

Τι μπορεί να περιμένεις σε μια συνάντηση με ένα σύμβουλο γαλακτισμού? Μπορεί να σου δείξει πώς να βοηθήσεις το μωρό σου να πιαστεί με καινούργιο τρόπο. Μερικές φορές τα εργαλεία μπορεί να βοηθήσουν. Οι περισσότεροι σύμβουλοι έχουν πρόσβαση σε τέτοια εργαλεία.

Αν αποφασίσεις να μην θηλάσεις και να αποκοπείς από την αντλία υπάρχουν ακόμα κάποια πράματα για να μάθεις. Πρώτα μια άνετα αποκοπή είναι σταδιακή. Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να συμβεί αυτό.

 • Σταμάτησε μια άντληση καθημερινά. Δώσε στο σώμα σου δυο ή τρεις μέρες να εξοικειωθεί. Ύστερα άφησε άλλη μια άντληση καθημερινά. Άφησε την πρώτη και τελευταία άντληση μέχρι το τέλος. Επανέλαβε μέχρι να αποκοπείς εντελώς από την αντλία.
 • Κρατά τον αριθμό των αντλιών το ίδιο, αλλά άντλησε για λιγότερη ώρα κάθε άντληση. Αν έπαιρνες 120 ml με κάθε άντληση σταματά μετά από 90 ml. Δώσε στο σώμα σου 2 ή 3 μέρες για να προσαρμοστεί και μετά κάνε το ξανά. Επανέλαβε μέχρι που δεν θα νιώσεις την ανάγκη να χρησιμοποιήσεις την αντλία.

Σημείωση: ενώ κάνεις αποκοπή από την αντλία, ακόμα και αν το στήθος σου το νιώθεις γεμάτο, άντλησε τόσο ώστε να νιώσεις άνετα. Μην χρησιμοποιήσεις την αντλία εντελώς. Αφήνοντας τα στήθη σου να μένουν γεμάτα σε θέτει σε κίνδυνο για πόνο και μόλυνση.

Όταν είσαι εντελώς αποκομμένη από την αντλία και έχεις τελειωσει με την άντληση επιβράβευσε τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πάντα πόσο τυχερό είναι το μωρό σου που ήσουν τόσο πρόθυμη να δουλέψεις τόσο σκληρά για να έχει το καλύτερο!

Ίκτερος και θηλασμός

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Περισσότερα από μισά από τα νεογέννητα παθαίνουν ίκτερο κατά την πρώτη τους εβδομάδα. Είναι συνήθης κατάσταση που είναι συνήθως αβλαβής και εξαφανίζεται γρήγορα. Παρολ΄αυτά οι γονείς ανησυχούν. Απαντώντας στις ερωτήσεις σας ίσως βοηθήσει.

Ο υπεύθυνος για τη υγεία του μωρού σας θα ελέγχει το χρώμα του δέρματος του παιδιού σας κάτω από καλό φωτισμό. Το κίτρινο χρώμα φαίνεται πρώτα στο πρόσωπο. Μετά μετακινείται στο στήθος και την κοιλία. Όσο τα επίπεδα γίνονται υψηλοτέρα, μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί επίσης να το δείτε στο λευκό των ματιών του μωρού. Ο ίκτερος μπορεί να είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί εάν το μωρό σας έχει σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Υπάρχουν τρία είδη ίκτερων στα νεογέννητα. Οι αίτιες τους διαφέρουν. Η ηλικία του μωρού σου όποτε και εμφανίστηκε ο ίκτερος για πρώτη φόρα θα σου πει ποιος είναι.

Πρώτη μέρα ή μέρα 2: Ο ίκτερος που εμφανίζεται τώρα έχει σωματική αίτια, όπως είναι

 • Διαφορές στους τύπους αίματος ή Rh παράγοντες μεταξύ της μητέρας και του μωρού.
 • Μόλυνση ή ασθένεια
 • Διαταραχή στο μεταβολισμό
 • Απόφραξη του έντερου

Για να γιατρευτεί ο ίκτερος , το πρόβλημα υγείας του μωρού πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ημέρα 3 ή 4: Ο ίκτερος  που εμφανίζεται τώρα είναι ο φυσιολογικός. Σε αντίθεση με τους ενήλικες , τα νεογέννητα:

 • Παράγουν περισσότερη χολερυθρινη
 • Την επεξεργάζονται αργά
 • Την απορροφούν εύκολα μέσα από τα εντόσθια

Όσο μεγαλώνουν τα μωρά , μπορούν να επεξεργαστούν την χολερυθρινη γρηγορότερα και ο ίκτερος εξαφανίζεται.

Μετά την 1η εβδομάδα: Είναι φυσιολογικό για τα περισσότερα από τα μωρά που θηλάζουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα χολερυθρινης από ότι τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλας. Αυτό είναι αλήθεια για εβδομάδες ακόμα και μήνες μετά τη γέννα. Το Bilitubin είναι ένα αντιοξειδωτικό, και κάποιοι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα όρια ασφάλειας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλό για τα μωρά.

 • Αν ένα μωρό είχε πιο σοβαρό ίκτερο στην αρχή , μπορεί να παραμείνει υψηλοτέρα για περισσότερο.
 • Όσο το μωρό είναι σε χαμηλού ρίσκου επίπεδα μένουν κάτω από 20 mg/dL, ο ίκτερος θεωρείται αβλαβής .

Ωστόσο τα ασφαλή επίπεδα της χολερυθρίνης ίσως είναι καλά για τα παιδιά, ο σοβαρός ίκτερος μπορεί να είναι επιβλαβής. Σε λίγα μωρά , πολύ υψηλό επίπεδα έχουν προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο( που ονομαζεται<<κερνικτερος>>). Γι’αυτό το λόγο το μωρό σου χρειάζεται να ελέγχεται για να εξασφαλίζεται ότι ο ίκτερος παραμένει μέσα στα ασφαλή επίπεδα.

Η χολερυθρίνη φεύγει από το σώμα του μωρού σου μέσα από τα κόπρανα. Περισσότερος θηλασμός βοηθάει να φεύγουν περισσότερα κόπρανα. Και όσα περισσότερα κόπρανα περνάνε ο ίκτερος φεύγει γρηγορότερα. Ο ίκτερος τείνει να φτάνει υψηλότερα επίπεδα όταν τα μωρά δεν ταΐζονται συχνά και καλά μετά τη γέννα.

Τα επίπεδα χολερυθρίνης θα πρέπει:

 • Να μην είναι υψηλότερα από 12-15 mg/dL
 • Να κορυφώνεται μεταξύ της ημέρας 3 και 5 και μετά να μειωθεί

Όχι πάντα. Αν ο ίκτερος είναι ήπιος , δε θα επηρεάσει. Αν ο ίκτερος είναι σοβαρός:

 • Τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης μπορούν να κάνουν ένα μωρό να νυστάζει. Ίσως χρειάζεται να το ξυπνάτε για να το θηλάσετε πιο συχνά και να κρατήσετε το τάισμα περισσότερο.
 • Σχεδίασε το θηλασμό τουλάχιστον 8 με 12 φορές την ημέρα. Περισσότερο είναι καλύτερο.

Ο ίκτερος συνήθως άκακος όταν μένει κάτω από 20mg/dL , αλλά η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αν το μωρό σου έχει παράγοντες κίνδυνου όπως είναι:

 • Ο ίκτερος την ημέρα 1.
 • Μωρό που γεννήθηκε δυο εβδομάδες νωρίτερα
 • Αρρώστια ή λοίμωξη
 • Τα επίπεδα ανεβαίνουν γρήγορα
 • Πολλές μελανιές ή αιμορραγίες κάτω από το κρανίο
 • Όχι σωστός θηλασμός

Οι περισσότερες επιπτώσεις ίκτερου δεν χρειάζονται να θεραπευτούν. Ο απλός θηλασμός συχνά μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται. Αλλά αν αυτό δεν είναι αρκετό το πρώτο βήμα για να βοηθήσεις το μωρό είναι να πάρεις περισσότερο γάλα σε κάθε γεύμα.

 • Βοήθησε το μωρό σου να πιάσει τη θηλή
 • Πίεσε ή κάνε μασάζ στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να επιταχύνεις τη ροη του γάλακτος
 • Θήλασε τουλάχιστον 8 -12 φορές την ημέρα
 • Για να βγάλεις περισσότερα αισθήματα κράτα το δέρμα του μωρού να ακουμπά το δικό σου
 • Απέφυγε να δίνεις νερό, το οποίο κάνει τον ίκτερο χειρότερο γεμίζοντας το μωρό και χωρίς να το βοηθάει να φύγει με τα κόπρανα
 • Απέφυγε τη χρήση pacifier. Αν όλο το ρούφηγμα είναι στο στήθος τότε βοηθάει το μωρό σου να παίρνει περισσότερο γάλα
 • Αν το μωρό σου δεν θηλάζει καλά, άντλησε το γάλα σου και δώσε το σε αυτό. Μίλησε με ένα σύμβουλο γαλακτώματος πιστοποιημένο για συμβουλές για το πώς να δώσεις στο μωρό σου επιπλέον γάλα

Το γάλα σου είναι συνήθως πρώτη επιλογή, αλλά αν δεν μπορείς να βγάλεις τόσο γάλα όσο χρειάζεται το μωρό σου μίλα με το γιατρό σου για ένα συμπληρωματικό για το γάλα σου. Ίσως χρειαστεί να δώσεις φόρμουλα για ένα μικρό διάστημα μέχρι το γάλα σου να προλάβει τις ανάγκες του μωρού. Μέχρι το μωρό σου να παίρνει το γάλα που χρειάζεται από το στήθος, χρησιμοποίησε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα και άντλησε διπλά για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φόρα. Η χρήση της αντλίας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση προμήθειας του γάλακτος.

Μια άλλη θεραπεία για τον ίκτερο είναι η φωτοθεραπεία, ή την χρήση ειδικών φώτων. Αντανακλώντας αυτά τα φωτά πάνω στο δέρμα του μωρού βοηθάει να διασπάται γρηγορότερα η χολερυθρινη. Στο νοσοκομείο τα μωρά μπορεί να τοποθετούνται κάτω από αυτά με τα μάτια καλυμμένα. Τα φώτα μπορεί να βοηθήσουν τον ίκτερο να φύγει γρηγορότερα ακόμα και όταν το μωρό δεν είναι κάτω από αυτά όλη την ώρα. Είναι καλό να παίρνεις τα μωρά μακριά από αυτά τα φωτά για να θηλάσουν. Στο σπίτι μια ειδική κουβέρτα με τα φώτα τοποθετημένα μέσα να μπορεί να νοικιαστεί. Τα μωρά μπορούν να θηλάσουν ενώ είναι τυλιγμένα στην κουβέρτα.

 • Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν η χολερυθρινη φτάσει επικίνδυνα επίπεδα(30mg/dL η υψηλότερα) οι εναλλασσόμενες μεταγγίσεις αίματος μπορεί να γίνουν.
 • Όταν ο ίκτερος ενός μωρού φτάσει στο αποκορύφωμα του θα συνεχίσει να πηγαίνει κάτω. Αν η φωτοθεραπεία χρησιμοποιηθεί μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς πριν να πάει κάτω ξανά.

Τοποθετώντας το μωρό σε έμμεση ηλιακή ακτινοβολία δεν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος πια για να θεραπευτεί ο ίκτερος.

Μερικοί γιατροί λένε στους γονείς να σταματήσουν τον θηλασμό και να δώσουν φόρμουλα για να θεραπευτεί ο ίκτερος. Αλλά πολλοί ειδικοί και η Αμερικανική Ακαδημαϊκή Παιδιατρικής το αποθαρρύνουν. Μπορείς να δεις πληροφορίες σε αυτή τη διεύθυνση. http://aappolicy.aappublications.org/cgi/reprint/pediatrics;114/1/297.pdf

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το δικό σου μωρό μπορεί να μην ανήκει στο μόρο ορό. Αν αμφιβάλλεις κάλεσε το γιατρό σου.

Φτιάχνοντας γάλα για το μωρό σου.

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Ξερεις ποσο σημασία έχει το γάλα σου για το μωρό σου. Πολλές μητέρες αναρωτούνται πως λειτούργει η προμήθεια γάλακτος. Αυτά είναι τα βασικά όσο το μωρό σου μεγαλώνει.

Διασκεδαστικά γεγονότα

 • Το στομάχι ενός νεογέννητου είναι τόσο μικρό όσο και ένας σβώλος. Κατά τη γέννηση , έχεις ακριβώς την σωστή ποσότητα γάλακτος για να το γεμίσεις .
 • Τα στήθη σου δεν είναι ποτέ αδεία
 • Όταν τα θηλάζεις σωστά, τα μωρά γενικά κάνουν καλύτερα χωρίς νερό ή φόρμουλα.
 • Πολλές φορές θηλασμού φέρνει περισσότερο γάλα γρηγορότερα.
 • Πολλές φορές θηλασμού βοηθού να προλάβεις την συμφόρηση στα στήθη
 • Τυπικά , μια μητέρα μπορεί να κάνει αρκετό γάλα για δίδυμα, τρίδυμα ή και περισσότερα
 • Φρόντισε το δέρμα του μωρού να ακουμπήσει το δικό σου. Το τάισμα πάει καλυτέρα και παράγεις περισσότερο γάλα.

Τι να περιμένεις

 • Αρκετό θηλασμό
 • Η θηλή σου μπορεί να είναι ευαίσθητη για το ένα ή δυο πρώτα λεπτά και μετά να τη νιώθεις καλύτερα.
 • Αν το μωρό σου είναι νευρικό, πρόσφερε κάθε στήθος για περισσότερο από μια φόρα.
 • Να περιμένεις 1-2 βρεγμένες πάνες κάθε μέρα και μαύρα κόπρανα.
 • Τα περισσότερα νεογνά χάνουν μέχρι και το 10% του βάρους που είχαν στη γεννά μέχρι τη μέρα 4

Πράγματα για να μαθαίνεις

 • Κάνε εξάσκηση τον θηλασμό σε στάση κατάκλισης. Ώστε να μπορείς να ταΐζεις και να ξεκουράζεσαι.
 • Βοήθησε το μωρό να πάρει το στήθος βαθιά μέσα στο στόμα του ώστε το τάισμα να είναι καλύτερο. Αν ποναει ζήτα βοήθεια.
 • Σιγουρέψου ότι το μωρό σου τρώει 8 φορές την ημέρα τουλάχιστον. Τα ταΐσματα ίσως να είναι μαζεμένα. Ξύπνησε το αν χρειαστεί.
 • Ρώτα που μπορεί να βρεις βοήθεια για το θηλασμό αν χρειαστείς.

Διασκεδαστικά γεγονότα

 • Το στομάχι ενός μωρού μεγαλώνει στο μέγεθος ενός αυγού την ημέρα 10.
 • Τα περισσότερα μωρά ταΐζονται 8-12 φορές την ημέρα αλλά όχι σε κανονικά διαστήματα. Μπορεί να συγκεντρώσουν τα ταΐσματα πυκνά μεταξύ τους για ένα διάστημα της ημέρας ή της νύχτας.
 • Τα μωρά μπορεί να πάρουν ένα στήθος ανά τάισμα ή ίσως χρειαστεί να θηλάσουν και από τα δυο. Άφησε το μωρό σου να αποφασίσει.
 • Όσο περισσότερο θηλάζεις , τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.
 • Οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν να παράγουν πολύ περισσότερο γάλα την ημέρα 3 ή 4
 • Τα άδεια στήθη κάνουν γρηγορότερο γάλα. Τα γεμάτα στήθη παράγουν γάλα πιο αργά.
 • Η προμήθεια γάλακτος σου μεγαλώνει από περίπου 30 ml σε περίπου 900ml μεταξύ των ημερών 1 και 40.

Τι να περιμένεις

 • Οτιδήποτε καθημερινά καθυστέρει ή αντικαθιστά ένα θηλασμό μπορεί αργότερα να μειώσει την προμήθεια γάλακτος.
 • Αν τα στήθη σου τα αισθάνεσαι γεμάτα, ο περισσότερος θηλασμός ή η εξαγωγή γάλακτος θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, όχι χειρότερα.
 • Την ημέρα 3-5 τα μαύρα κόπρανα του μωρού γίνονται πρώτα πράσινα και μετά κίτρινα. Μετά από αυτό να περιμένεις 3-4 ή περισσότερα κίτρινα κόπρανα στο μέγεθος ενός κέρμα (2.5 εκ) ή μεγαλύτερα κάθε μέρα.
 • Να περιμένεις 5-6 ή περισσότερες βρεγμένες πάνες την ημέρα από την ημέρα 5
 • Το μωρό σας θα πρέπει να επιστρέψει στο βάρος της γέννησης του σε δυο εβδομάδες
 • Το μωρό σας μπορεί να θέλει να τραφεί ξανά αμέσως μετά το θηλασμό. Αυτό τώρα είναι φυσιολογικό
 • Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται για ένα 4-5ωρο κάθε μέρα, μπορεί να μην είναι νύχτα.

Πράγματα να μάθεις

 • Να θηλάζεις το μωρό οπότε το θέλει. Θα ξέρεις την ώρα όταν το μωρό γυρίζει το κεφάλι του. Γέρνει από πλευρά σε πλευρά με ανοιχτό το στόμα ή όταν βάζει το χέρι του στο στόμα του.
 • Μην περιμένεις μέχρι το μωρό σου να είναι νευρικό ή να κλάψει για να τραφεί. Όταν είναι αναστατωμένο είναι πιο δύσκολα να τραφεί καλά.
 • Χρησιμοποίησε ένα στήριγμα που είναι άνετο για σένα και το μωρό σου
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας εξασκήσου στο θηλασμό ξαπλωμένη για να μπορείς να κοιμηθείς όσο ταΐζεις. Μαθαίνεις καλύτερα όταν δεν είσαι κουρασμένη.
 • Αν ο θηλασμός ποναει ζήτησε βοήθεια. Μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που το μωρό σου πιάνει το στήθος μπορεί να χρειάζεται για να νιώσεις καλύτερα.
 • Βρες μια ομάδα μητερών κοντά σου. Περνά χρόνο με άλλες μητέρες που θηλάζουν.

 

 

Κάποιοι λόγοι για να βρεις βοήθεια για το θηλασμό

 • Αν ο θηλασμός ποναει
 • Αν το μωρό χάσει περισσότερο από το 10% του βάρους του που είχε όταν γεννήθηκε πριν την ημέρα 4 ή βάζει βάρος πολύ αργά.

Διασκεδαστικά γεγονότα

 • Το στομάχι του μωρού σου είναι μεγαλύτερο και κρατάει περισσότερο γάλα. Μπορεί να θηλάζει λιγότερο συχνά.
 • Οι περισσότερες μητέρες δε νιώθουν πια γεμάτα στήθη. Ακόμα και με πολύ γάλα.
 • Τα μωρά χρειάζονται το ίδιο περίπου σε γάλα στις 6 εβδομάδες όσο και στους 6 μήνες.
 • Τώρα ο θηλασμός θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει λιγότερο χρόνο από ότι το τάισμα με μπουκάλι.
 • Όταν θηλάζεται καλά το μωρό συνήθως είναι καλύτερα μονό με μητρικό γάλα μέχρι και τους 6 μήνες.

 

Τι να περιμένεις

 • Τα μεγαλύτερα μωρά τρώνε γρηγορότερα. Το μωρό που έτρωγε 40 λεπτά μπορεί τώρα να γίνει το τάισμα σε 10-15 λεπτά.
 • Κάποια μωρά αυτής της ηλικίας έχουν λιγότερα κόπρανα, αλλά παίρνουν βάρος κανονικά.
 • Τα μεγαλύτερα μωρά μπορεί να αποκοπούν από το στήθος όταν ακούσουν ή δουν πράγματα γύρω του.

 

Πράγματα να μάθεις

 • Να εμπιστεύεσαι το μωρό σου γιατί ξέρει την σωστή στιγμή να τραφεί.
 • Εξασκήσου στο θηλασμό όταν είσαι μακριά από το σπίτι μέχρι να νιώσεις άνεση.

 

Ακόμα  και όταν ο θηλασμός πάει καλά, μπορεί να βιώσεις κάποια από τα παρακάτω:

 • Το μωρό σου έχει νευρικές περιόδους(Τα περισσότερα μωρά έχουν).
 • Θέλει να τραφεί ξανά αμέσως μετά το θηλασμό(Τα περισσότερα μωρά θέλουν)
 • Θέλει να τρέφεται πιο συχνά (Αυτό προσαρμόζει την προμήθεια γάλακτος)
 • Τα στήθη σου δεν τα νιώθεις μια γεμάτα.(Συνήθως γύρω στις 3-4 εβδομάδες)
 • Το μωρό θέλει να τρέφεται λιγότερο συχνά ή για μικρότερο διάστημα( Τα μωρά γίνονται πιο γρήγορα με την εξάσκηση)
 • Ξύπνιοι συχνά μέσα στη νύχτα. (τα μωρά χρειάζονται να το κάνουν αυτό για να πάρουν αρκετό γάλα)
 • Θα πάρει ένα μπουκάλι αμέσως μετά το θηλασμό. (Στα μωρά αρέσει να ρουφούν)
 • Δεν μπορείς να βγάλεις πολύ γάλα.(Αυτή η ικανότητα χρειάζεται πρακτική)
 • Τα στήθη σου μπορεί ή μπορεί και όχι να παρουσιάζουν διαρροή. (Δεν πρόκειται για μείωση της προμηθείας γάλακτος).

Παράγεις αρκετό γάλα όταν το μωρό έχει πάρει αρκετό βάρος μόνο με το θηλασμό

 

Ηλικία μωρού Μέσος όρος βάρους που παίρνει ανά εβδομάδα Μέσος όρος βάρους που να παίρνει ανά μήνα
Από τη γέννηση ως Ημέρα 4                                        ≤7-10%                                           ν/α
Ημέρα 4-4 μηνών                                 170 γραμμ. 680 γραμμ.      
4-6 μηνών 113-142 γραμμ.                                 452 γραμμ.
6-12 μηνών                           57-113 γραμμ.                                 228 γραμμ.

 

Επισκέψου την σελίδα ameda.com  για να μάθεις περισσότερα για την παράγωγη γάλακτος για το μωρό σου μετά από έξι μήνες.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το δικό σου μωρό μπορεί να μην ανήκει στο μόρο ορό. Αν αμφιβάλλεις κάλεσε το γιατρό σου.

Αξιοποιώντας την αντλία σας στήθους

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Οι μητέρες χρησιμοποιούν την αντλία για πολλούς λόγους: για να ανακουφιστούν από το αίσθημα πληρότητας τους στήθους τις πρώτες εβδομάδες και για να αυξήσουν την παροχή γάλακτος, για να παρέχουν μητρικό γάλα για ένα άρρωστο ή πρόωρο μωρό ή για γεύματα που χάθηκαν όταν είναι μακριά από το μωρό.

Πρώτα διάβασε τις οδηγίες της αντλίας. Πλύνε τα χεριά σου καλά. Βρες ένα μέρος να καθίσεις όπου μπορείς να ηρεμήσεις και να έχεις καλή στήριξη για την πλάτη και τους ώμους σου.

Αν χρησιμοποιείς αντλία με εξάρτηση διπλής συλλογής γάλακτος, δες τη φωτογραφία για το πώς να χρησιμοποιείς διπλή αντλία με το ένα χέρι. Κεντράρισε τις κεφαλές πάνω στις θηλές σας. Πιεστέ τις ελαφρώς προς το στήθος σας για να σφραγίσουν αεροστεγώς. Μετά ξεκινήστε την άντληση.

Πρώτα, η πιο ισχυρή αναρρόφηση με την αντλία δεν αντλεί πάντα το περισσότερο γάλα. Θέστε την αντλία στην ισχυρότερη αναρρόφηση που την νιώθετε καλα….και όχι με μεγαλύτερη ένταση. Η χρήση της αντλίας δεν θα πρέπει να πονάει.

Το να αντλείς γάλα δεν μοιάζει με το να ρουφάς ένα ποτό με καλαμάκι. Με το καλαμάκι, όσο πιο πολύ ρουφάς, τόσο περισσότερο παίρνεις. Όταν χρησιμοποιείς αντλία, το περισσότερο γάλα κατεβαίνει μόνο όταν μια μείωση, η απελευθέρωση γάλακτος, συμβαίνει. Χωρίς την απελευθέρωση γάλακτος, το περισσότερο γάλα μένει στο στήθος. Τι είναι η απελευθέρωση γάλακτος?

 • Οι ορμόνες προκαλούν τους μύες του στήθους να σφίγγουν και οι γαλακτοφόροι πόροι πλαταίνουν, ωθώντας το γάλα προς τα έξω.
 • Κάποιες μητέρες δεν νοιώθουν γαργάλημα. Άλλες δεν νοιώθουν τίποτα.

Η κατάβαση του γάλακτος μπορεί να συμβεί με ένα άγγιγμα του στήθους ακούγοντας το κλάμα του μωρού, η με την σκέψη του μωρού σας. Το αίσθημα του άγχους, του θυμού ή της αναστάτωσης μπορούν να εμποδίσουν την κατάβαση του γάλακτος.

Κατά την διάρκεια του θηλασμού, οι περισσότερες μητέρες έχουν τρεις ή τέσσερις απελευθερώσεις γάλακτος χωρίς να το ξέρουν. Για να πάρεις περισσότερο γάλα με την αντλία, χρειάζεσαι περισσότερες απελευθερώσεις γάλακτος . Ίσως όμως να χρειαστείς λίγη βοήθεια στην αρχή μέχρι το σώμα σου να μάθει να ανταποκρίνεται στην αντλία σου όπως και στο μωρό. Για να προκληθούν περισσότερες απελευθερώσεις γάλακτος , χρησιμοποίησε το μυαλό και τις αισθήσεις σου, Μια ή δυο αισθήσεις ίσως λειτουργούν καλυτέρα από τις άλλες . γιατί δοκίμασε τις όλες για να ανακαλύψεις ποιες λειτουργούν καλύτερα για σένα.

Μυαλό :Κλείσε τα μάτια σου, χαλάρωσε και προσπάθησε να φανταστείς το θηλασμό του μωρού σου.

Όραση: Κοίταξε το μωρό σου ή τη φωτογραφία του μωρού σου.

Ακοή: Άκουσε μια καταγραφή του μωρού που γουργουρίζει ή κλαίει. Αν βρίσκεσαι μακριά πάρε τηλέφωνο και ρώτα για αυτό

▪ Όσφρηση: Μύρισε την κουβερτούλα του μωρού σου ή τα ρουχαλάκια του.

Γεύση : Πάρε μερικές ρουφηξιές από αγαπημένο ζεστό, μη – αλκοολούχο ποτό σου για να χαλαρώσεις.

Αν χρησιμοποιείς ηλεκτρική αντλία, έλεγξε αν η αντλία έχει χειρισμούς και ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ/ ΑΕΡΑΝΤΛΗΣΗΣ και ΚΥΚΛΟΥ . Αν είναι αυτή  η περίπτωση, χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου για να προσαρμόσεις τους χειρισμούς και να πάρεις περισσότερο γάλα πιο γρήγορα. Παρακολούθησε τη ροη του γάλακτος σου όσο χρησιμοποιείς την αντλία και χρησιμοποίησε την ως οδηγό σου.

 • Θέσε την ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ / ΑΕΡΑΝΤΛΗΣΗ στην υψηλότερη ένδειξη που νιώθεις άνετα
 • Θέσε τον χειρισμό ΚΥΚΛΟΥ στην υψηλότερη ένδειξη
 • Όταν το γάλα αρχίζει να ρέει, χαμήλωσε τον χειρισμό ΚΥΚΛΟΥ στην πιο χαμηλή ένδειξη
 • Όταν η ροη του γάλακτος αρχίζει να φτάνει σε σημείο που σταλάζει, γύρισε το στο γρήγορο κύκλο και χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου
 • Επανέλαβε χρησιμοποιώντας τον ταχύ κύκλο για να προκαλέσεις το γάλα να απελευθερωθεί και τον αργό κύκλο για να αδειάσεις
 • Αν χρησιμοποιείς χειροκίνητη αντλία όπως της Ameda αντλία στήθους με ένα χέρι μπορείς να κάνεις το ίδιο χρησιμοποιώντας και γρήγορες και αργές πιέσεις.

Και πάλι παρακολούθησε τη ροη του γάλακτος σου και χρησιμοποίησε την σαν οδηγό. Άλλαξε στήθη και 5-7 λεπτά και συνολικό διάστημα 20-30 λεπτών.

μερικές μητέρες τα καταφέρνουν με το πρότυπο μέγεθος . Χρειάζεσαι μεγαλύτερη πατούρα Αμεντα αν η άντληση πονάει ακόμα και αν η αναρρόφηση είναι χαμηλή. Αν η πρότυπη είναι πολύ μικρή μια μεγαλύτερη θα είναι καλύτερη και αντλεί περισσότερο γάλα.

Για να έλεγξες αν η κεφαλή ταιριάζει έλεγξε τη θηλή σου κατά την άντληση. Αν παρατηρείς κενό γύρω της θηλής τότε ταιριάζει καλά. Αν η θηλή σου πάντα τρίβεται γύρω από τις άκρες της πατούρας είναι πολύ σφιχτή(δες τις εικονες παρακατω).

Μίλα με το γιατρό σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις 10-15 λεπτά για κάθε στήθος είναι αρκετά.

Αν είσαι σπίτι με το μωρό και θηλάζεις πλήρως:

 • Χρησιμοποίησε την το πρωί. Τότε οι περισσότερες γυναίκες έχουν το περισσότερο γάλα.
 • Χρησιμοποίησε την για 30-60 λεπτά μετά το θηλασμό και τουλάχιστον μια ώρα πριν το θηλασμό. Αυτό θα πρέπει να αφήσει γάλα για το μωρό σου και για επόμενο γεύμα.
 • Αν το μωρό σου θέλει το θηλασμό μετά ακριβώς από την άντληση κάνε το.

Μερικά μωρά έχουν την υπομονή και θα τραφούν περισσότερο για να πάρουν το γάλα που χρειάζονται.

<όταν χρησιμοποιείς την αντλία το περισσότερο γάλα έρχεται μόνο όταν μια έκκριση γάλακτος συμβαίνει>

Αν χρησιμοποιείς την αντλία για ένα μωρό που δε θηλάζει σχεδίασε τις αντλήσεις 8-10 φορές κάθε μέρα. Μέχρι να αντλήσεις μια πλήρη προμήθεια γάλακτος(25-35oz. την ημέρα) μην αφήσεις να περάσουν πάνω από 5 ώρες μεταξύ των αντλήσεων. Μετά από αυτό αν μπορείς να κοιμηθείς 8 ώρες χωρίς να νιώθεις πολύ γεμάτο το στήθος σου κάνε το. Με μια πλήρη προμήθεια γάλακτος οι περισσότερες μητέρες μπορούν να αντλήσουν 6-7 φορές την ημέρα και να διατηρήσουν την προμήθεια σου.

Αυτό ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία , ποιότητα άντλησης, πόσο πρακτική είχες με την αντλία και αν είσαι χαλαρή ή αγχωμένη. Αλλά κατά μέσο όρο αν θηλάζεις πλήρως :

 • Όταν χρησιμοποιείς αντλία μεταξύ δυο γευμάτων να περιμένεις η άντληση να είναι περίπου μισό γεύμα
 • Όταν χρησιμοποιείς την αντλία για ένα χαμένο θηλασμό να περιμένεις ένα πλήρες γεύμα.
Ηλικία μωρού Γεύμα κατά μέσο  όρο
Πρώτη εβδομάδα( μετά την Ημέρα 4) 30-60 ml
1 με 3 εβδομάδες 60-90ml
1-6 μήνες 90-150ml

Τα μωρά συχνά παίρνουν περισσότερο γάλα από το γάλα από ότι όταν αντλούν σε μια φόρα άντλησης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η προμήθεια σου είναι χαμηλή. Η γρηγορότερη και σταθερότερη ροη του μπουκαλιού μπορεί να προκαλέσει σε μερικά μωρά να πάρουν περισσότερο από όσο χρειάζονται. Ένα μπουκάλι με χαμηλή ροη μπορεί να βοηθήσει το μωρό να νιώσει χορτάτο με λιγότερο γάλα.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το δικό σου μωρό μπορεί να μην ανήκει στο μόρο ορό. Αν αμφιβάλλεις κάλεσε το γιατρό σου.

ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Όταν ο θηλασμός ξαφνικά γίνεται επώδυνος , η αιτία θα μπορούσε να είναι μαστίτιδα ή στοματίτιδα. Αν σου συμβεί, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίζεις κάτι γι’αυτα.

Η μαστίτιδα είναι μια ερεθισμένη ή πρησμένη περιοχή στο στήθος. Αυτό το πρήξιμο αποτρέπει το γάλα να ρέει ελευθέρα. Σε μια ήπια περίπτωση μια μητέρα μπορεί να καταλάβει ένα μικρό σβώλο. Σε μια πιο δύσκολη περίπτωση μια μεγάλη περιοχή στήθους μπορεί να το αισθάνεται πρησμένο  ή σκληρό. Η πρησμένη περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη ή να πονάει και μπορεί να είναι και κόκκινη. Μπορεί να είναι επώδυνος ο θηλασμός. Πιο συχνά μόνο ένα στήθος επηρεάζεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί και στα δυο. Μια μητέρα με μαστίτιδα μπορεί ή όχι να εκδηλώσει πυρετό.

Οι τρεις πιο συχνές αιτίες είναι

 • Σκισμένο δέρμα στη θηλή που επιτρέπει οργανισμούς να μπουν στο στήθος
 • Η εσωτερική πίεση από ένα πολύ γεμάτο στήθος
 • Η εξωτερική πίεση στο στήθος για μεγάλο διάστημα από ένα πολύ σφιχτό στηθόδεσμο, μαγιό, ή μπουστακι που πιέζει πολύ το στήθος.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μαστίτιδα είναι

 • Μια μεγάλη προμήθεια γάλακτος που μπορεί να προκαλέσει στα στήθη να νιώθουν γεμάτα πιο συχνά.
 • Ο διαβήτης που βάζει τις μητέρες σε μεγαλύτερο ρίσκο για λοιμώξεις όλων των ειδών
 • Αίσθημα εξάντλησης

Πρώτα, επικοινώνησε με το γιατρό. Ρώτα αν πρέπει να πάρεις κάτι για να μειώσεις το πρήξιμο. Αν δεν έχεις πυρετό ή έχεις λίγο, ο γιατρό σου ίσως σου προτείνει να κάνεις τα εξής για να απαλλαγείς από τη μαστίτιδα.

 • Να θηλάζεις συχνά κάθε 90 λεπτά με δυο ώρες μέσα στην ημέρα τουλάχιστον , κάθε τρεις ώρες τη νύχτα
 • Κάνε μασάζ στο στήθος ενώ θηλάζεις για να βοηθήσεις το μωρό να αδειάσει καλύτερα το στήθος
 • Αν το στήθος ακόμα είναι γεμάτο μετά το θηλασμό, βγάλε περισσότερο γάλα
 • Βαλε ζεστές κομπρέσες στην πρησμένη περιοχή 3-4 φορές την ημέρα για 10-15 λεπτά

Μπορεί να πάρει και εβδομάδα μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο. Αν βελτιώνεσαι θα πρέπει να αισθάνεσαι λιγότερο το πρήξιμο κάθε μέρα.

Αν παρατηρείς κάτι από τα παρακάτω επικοινώνησε με το γιατρό σου αμέσως. Θα σου δώσει ένα αντιβιοτικό αν.

 • Δεν νιώθεις καλυτέρα μέσα σε μια ή δυο μέρες
 • Έχεις πυρετό 38.4 C ή υψηλότερο
 • Βλέπεις κόκκινες ρίγες στο στήθος σου, το αισθάνεσαι πιο ζεστό ή το πρήξιμο γίνετε χειρότερο.
 • Βλέπεις πύον στο θηλή σου ή στο γάλα σου
 • Αισθάνεσαι φαγούρα και έχεις ρίγη

Αν σου χορηγήσει αντιβιοτικό, να σιγουρευτείς να το πάρεις όλο, αλλιώς η μαστίτιδα θα επιστρέψει.

Στοματίτιδα ή candidiasis είναι μια υπεραναπτυξη μύκητα. Δεν είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή πόνο στη μητέρα και στο μωρό.

Μόνο ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει. Αν το έχεις θα παρουσιάσεις τα παρακάτω συμπτώματα.

 • Θηλές που έχουν αίσθημα κνησμού και καύσης
 • Επίπεδο δέρμα στις θηλές
 • Ανοιχτόχρωμο ροζ δέρμα πάνω στο στήθος όπου το στόμα του μωρού αγγίζει κατά το θηλασμό
 • Οξείς πόνοι στο στήθος κατά τη διάρκεια ή μετά το θηλασμό
 • Συμπτώματα όπως η κολπίτιδα

Το μωρό σου μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια

 • Άσπρες περιοχές κρεμωδεις μέσα στο στόμα
 • Μια ταινία στο στόμα πάνω στα ουλή ή στη γλώσσα
 • Εξάνθημα από την πάνα με εξογκώματα ή γυαλιστερό δέρμα στην περιοχή της πάνας
 • Ξαφνικά προβλήματα στο θηλασμό, απομάκρυνση ή κλάμα
 • Αέρια ή κολικοί

<< για να μειώσεις τον πόνο, ξεκίνα στο στήθος που πονάει λιγότερο και άλλαξε στήθη αφού το γάλα σου αρχίσει να ρέει.>>

Πρόκειται για ένα από τα πολλά συνήθη δερματικά προβλήματα που προκαλεί η  υπεραναπτυξη μύκητα. Τα άλλα είναι φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μύκητες στα πόδια αθλητών. Μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή μεταξύ των μελών της οικογενείας ή ακόμα και στα ζώα. Μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό κατά τη γέννα.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξεις στοματίτιδα αν εσύ ή το μωρό σου έχετε πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά, έχεις ιστορικό κολπίτιδων , έχεις διαβήτη ή αν έχεις σκισμένο δέρμα στη θηλή

Ο γιατρός θα χρειαστεί να γιατρέψει και τους δυο σας με αντιμυκητιακα φάρμακα, όπως είναι

 • Ένα συνταγογραφημενο ή νόμιμο προϊόν για να βάλεις στις θηλές σου
 • Μια αλοιφή για να βάλεις στο εσωτερικό του μωρού σου μετά από κάθε τάισμα
 • Μια κρεμά για την περιοχή της πάνας
 • Ένα φάρμακο για να καταπιείς

Η συστατική που χορηγείται για τη στοματίτιδα για πολλές δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα δε δουλεύει τόσο καλά όσο παλιότερα. Σήμερα 40% από αυτούς που τη παίρνουν δε γίνονται καλυτέρα. Άλλα υπάρχουν άλλα αντιμυκητιακα φάρμακα που είναι αποτελεσματικά.

Συνέχισε να θηλάζεις για όσο διάστημα εσύ και το μωρό σου παίρνετε φάρμακα. Για να μειώσεις τον πόνο ξεκίνα από το στήθος που πονάει λιγότερο πρώτα και άλλαξε στήθη αφού το γάλα ξεκινήσει να ρέει. Με τη σωστή θεραπεία ο πόνος θα πρέπει να έχει φύγει μέσα σε τρεις μέρες. Αν όχι πες στο γιατρό σου και ζήτα μια άλλη θεραπεία.

Αν χρειαστεί ζήτα από τη σύμβουλο γαλακτισμού να σου μοιραστεί λεπτομέρειες για μια άλλη νόμιμη, φυτική και εναλλακτική θεραπεία μαζί σου και με το γιατρό σου.

Η στοματίτιδα είναι ανθεκτική και μπορεί να αναπτυχτεί σε πολλά μέρη.

Όσο εσύ και το μωρό σου παίρνετε τη θεραπεία.

 • Βράσε καθημερινά για 20 λεπτά οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το στόμα του μωρού( όπως θηλές μπουκαλιού, pacifiers, εκπαιδευτικά παιχνίδια) , οτιδήποτε το μωρό σου πιπιλαει ή μασήσει.
 • Πλύνε τα χέρια σου συχνά – και τα δικά σου και του μωρού σου.
 • Αν χρησιμοποιείς επιθέματα στήθους, να βάζεις τα μιας χρήσης και να τα αλλάζεις συχνά.
 • Σιγουρέψου ότι ακλουθείς τη θεραπεία για το προτεινόμενο χρόνο.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το δικό σου μωρό μπορεί να μην ανήκει στο μόρο ορό. Αν αμφιβάλλεις κάλεσε το γιατρό σου.

Η αποθήκευση και διαχείριση του μητρικού γάλακτος

Από την Νανσύ Μορμπαχερ, IBCLC, σύμβουλος γαλακτισμού, Ameda προϊόντα θηλασμού. Μια από τους συγγραφείς του <Made simple>  και του <The Breastfeeding Answer Book>

Ξέρεις πόσο μετράει το γάλα σου για το μωρό σου. Γι’ αυτό το λόγο βρίσκεις τον χρόνο να αντλήσεις και να αποθηκεύσεις το γάλα σου.

Έκτος από το ωράρια για την αποθήκευση του γάλακτος, βοηθά αρκετά να ξέρεις και τα παρακάτω σημεία:

 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν γυάλινα ή πλαστικά δοχεία
 • Οι σακούλες κατάψυξης γάλακτος είναι επίσης μια επιλογή
 • Απόφυγε τα λεπτά δοχεία. Προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως σακούλες ταΐσματος, αλλά όχι για να καταψύξεις γάλα. Μπορείς πάντα να προσθέσεις σε αυτό, αλλά μην αποθηκεύσεις το γάλα αφότου ένα μέρος έχει δοθεί στο μωρό σου.
 • Γράφε την ημερομηνία και την ώρα πάνω στο δοχεία του γάλακτος με μια αυτοκόλλητη ετικέτα ή μη-τοξικό μαρκαδόρο. Συμπλήρωσε το όνομα του μωρού σου αν είναι σε βρεφικό σταθμό ή στο νοσοκομείο.
 • Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το γάλα σου μέσα σε 8 μέρες, μπορείς να το κρατήσεις μέσα στο ψυγείο. Διαφορετικά, σχεδίασε να το καταψύξεις στο πιο ψυχρό σημείο του καταψύκτη. Να αποφύγεις το σημείο της πόρτας.
 • Αν ακολουθήσεις το ωράριο στο σχεδιάγραμμα παρακάτω μπορείς να κρατήσεις το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, μετά να το βάλεις στο ψυγείο και μετά να το καταψύξεις
 • Μπορείς να προσθέσεις φρέσκο γάλα σε δροσερό γάλα. Και μπορεί να προσθέσεις φρέσκο γάλα σε κατεψυγμένο εάν μπήκε στην συντήρηση πρώτα και είναι λιγότερο από την ποσότητα που καταψύχτηκε
 • Πριν να καταψύξεις μεγάλες ποσότητες γάλακτος, κατάψυξε μια ή δυο παρτίδες, μετά ξεπάγωσε το και μύρισε το. Μερικές μητέρες παράγουν γάλα υψηλό σε λίπαση ένα ενζυμο που διαλύει το λίπος. Όταν ξεπαγώνει, το παγωμένο γάλα αυτών των μητέρων έχει μια δυνατή, χαλασμένη μυρωδιά. Ένα αυτό συμβεί, να ζεματίζεις το γάλα για να απενεργοποιείς τη λίπαση προτού να το καταψύξεις.( για να ζεματίσεις το γάλα σου, ζέστανε το σε ένα δοχείο στο μικροκύματα μέχρι φουσκάλες να σχηματιστούν στις άκρες , μετά άφησε το να κρυώσει και κατέψυξε το).

Γιατί οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν? Πρώτα οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι το γάλα σου δεν θα χαλάσει πριν το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στο ενημερωτικό αυτό φυλλάδιο. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο είναι αποθηκευμένο το γάλα σου τόσο περισσότερες βιταμίνες χάνονται. Γι’ αυτό το λόγο μερικά εγχειρίδια θηλασμού δίνουν μικρότερα διαστήματα αποθήκευσης. Αυτοί οι ειδικοί προτιμούν να χρησιμοποιείς το γάλα σου αμέσως μόλις το αντλήσεις . αλλά τι θα κάνεις αν βρεις μερικό αποθηκευμένο γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείο που ήταν εκεί μέχρι 8 μέρες? Όταν έχεις αμφιβολία για την φρεσκάδα του γάλακτος μύρισε ή δοκίμασε το. Το χαλασμένο γάλα θα μυρίζει συνήθως.

Ένα μεγαλύτερο σε ηλικία και μέγεθος μωρό μπορεί να διαχειριστεί ένα κρύο γάλα. Αλλά το γάλα χρειάζεται να είναι ζεστό για ένα μικρό μωρό. Αν ένα νεογέννητο το ταΐσουν κρύο γάλα μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του μωρό σου. Προσπάθησε να ζεστάνεις το γάλα σου μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και σώματος.

Το κρύο γάλα μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του νεογέννητου μωρού σου.

 • Είτε ζεσταίνεις κρύο γάλα ή λιώνεις παγωμένο γάλα κρατά τη θερμοκρασία χαμηλά. Η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα αντισώματα στο γάλα σου που βοηθούν το μωρό σου να είναι υγείες.
 • Για να ζεστάνεις το γάλα σου μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και σώματος , βάλτε το κάτω από δροσερό και μετά ζεστό τρεχούμενο νερό. Κρατά το νερό μακριά από το καπάκι του μπουκαλιού για να μην αναμειχτεί με το γάλα.
 • Ένα τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βάλεις το μπουκάλι σε ένα μπολ με τις πλευρές χαμηλότερες από το καπάκι του μπουκαλιού. Ρίξε ζεστό νερό μέσα στο μπολ. Το ζεστό νερό αντίθετα στις πλευρές του μπουκαλιού ζεσταίνει το γάλα.
 • Μπορεί να λιώσεις παγωμένο γάλα στο ψυγείο
 • Το γάλα σου δεν είναι ομογενοποιημένο όπως το γάλα στα μαγαζιά. Έτσι μπορεί να είναι χωριστό σε δυο στρώματα. Αν συμβεί αυτό τότε ανακίνησε το απαλά για να ενωθούν

Παρακάτω βρίσκονται μερικά  <<όχι>> για να έχουμε στο μυαλό μας

 • Μην ζεσταίνεις το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων. Αλλάζει το γάλα και προκαλεί κόκκινα στίγματα που μπορούν να κάψουν το λαιμό του μωρού.
 • Μην ζεσταίνεις το γάλα τόσο καυτό για το μωρό σου και να καταστρέψει τα αντισώματα που χρειάζεται.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το δικό σου μωρό μπορεί να μην ανήκει στο μόρο ορό. Αν αμφιβάλλεις κάλεσε το γιατρό σου.